LAKTAŠI-16.decembra– Bliži se Nikoljdan. Slava za koju možemo reći da je slavi pola domaćinstava, a druga polovina ide u goste. Koliko god pričali da se slava slavi skromno, troškovi za slavsku trpezu ipak dobrim dijelom opterećuju kućni budžet.

Slavska trpeza za oko 25 gostiju u Srpskoj u prosjeku košta oko 1.200 KM. To znači da jedan gost pojede i popije oko 45 KM, pokazalo je istraživanje “EuroBlica”.

Naravno, ima i onih koji, zbog skučenih budžeta, slavu dočekuju uz više nego skromnu trpezu, ali i domaćina koji za obilježavanje krsne slave potroše i po nekoliko hiljada KM.

U svakom slučaju, prosječna srpska porodica za to potroši skoro jednu i po prosječnu platu. Najskuplje stavke svakako su pečenica i kolači, na koje ode skoro 500 KM. Tu su i raznorazne druge đakonije od hrane, te sokovi i drugo piće koji su sastavni dio svake slavske trpeze.

“Krsna slava se mora obilježiti, bez obzira na besparicu. Bude to skromno, ali bitno je da se tradicija ne prekida”, kaže Slavica Kovačević iz Banjaluke.

U udruženjima potrošača kažu da računica, koja je pokazala da jedna prosječna slava u Srpskoj košta više od 1.000 KM, oslikava stvarno stanje. Međutim, ima i onih koji za slavu potroše i po par hiljada KM, što u prvom redu diktira broj gostiju, ali i izbor jela i pića.

“Riječ je o običaju koji svaka porodica nastoji da ispoštuje. Svi se trude da taj dan dočekaju i proslave najbolje što mogu, uglavnom ne pitajući za cijenu. Iako čak 70 odsto građana Srpske kuburi sa kućnim budžetom, malo ko se odriče svetkovanja. Pravi domaćini tokom cijele godine planiraju ovaj trošak i štede”, kažu u ovim udruženjama.

Dodaju da nisu rijetki ni oni koji, da bi što bolje dočekali goste, nemaju izbora nego da pozajme pare ili da se zaduže u banci.

Oni nemaju izbora nego da, kad se slavlje završi i napravi završni račun, mjesecima otplaćuju dugove i štede na svemu i svačemu.

Penzioneri skromno

Među onima koji ni približno nisu u prilici da za slavu izdvoje neka veća sredstva, svakako su penzioneri od kojih većina ionako jedva preživljava.

“Mnogi su morali da odustanu od slavljenja, jer su došli na sami rub egzistencije. Ostali se i dalje drže tradicije i slave, koliko ko može. Uglavnom, odu u crkvu, naprave skroman ručak, okupe najbliže članove porodice, i to je to. Rijetki su penzioneri koji mogu da proslave slavu, a da ne gledaju na trošak”, ističe član banjalučkog Udruženja penzionera Nenad Ratković.

(EuroBlic)
(Foto: EuroBlic / RAS Srbija)