Muškarac iz Poljske koji je bio slijep punih 20 godina čudotvorno je povratio vid nakon što ga je udario automobil na pješačkom prelazu.

 screenshot-www.nezavisne.com-2020.02.18-08_32_36

Do prije nekoliko godina Januz Goraj iz grada Gorzov Veilpoloski bio je potpuno slijep na lijevo oko, a desnim okom je mogao samo da vidi svjetlo i sjenke.

On je bez vida ostao prije više od 20 godina, kao nuspojava brojnih alergija, a doktori su mu rekli da će do kraja života biti u potpunom mraku.

Ipak, jednog dana tokom 2018. godine dogodilo se čudo. Januz je prelazio ulicu na pješačkom prelazu, kada je na njega naišao automobil velikom brzinom, koji ga je pokosio s prelaza. Zbog siline udarca Januz je udario glavom od asfalt, usljed čega je istog trenutka izgubio svijest. Tokom ovog udarca povrijedio je i kuk, zbog čega je morao hitno na operaciju. Ipak, ono što nije znao je da je ova nesreća za njega bila blagoslov.

Januz je proveo nekoliko nedjelja u bolnici, gdje se oporavljao od operacije kuka, i jednog dana kada se probudio šokirao se jer je bio u mogućnosti da vidi mnogo više od sjenki i svjetlosti. Počeo je da viđa stvari mnogo jasnije nego prije nesreće, a ovaj čudni fenomen nisu uspjeli da objasne ni njegovi doktori.

“Njegov vid se poboljšao za svega dvije nedjelje. Mi zaista ne znamo šta je ovo prouzrokovalo. Možda je kombinacija lijekova koju je pio tokom oporavka dovela do povratka vida”, rekla je Agniska Visnevska, portparol bolnice u kojoj se liječio Januz.

Ovaj bizarni slučaj je prijavljen 2018. godine, međutim u žižu javnosti je dospio tek proteklih nekoliko sedmica. Do današnjeg dana niko ne zna šta se tačno dogodilo i šta je uzrok povratka vida kod Januza.

Doktori tvrde da ovaj slučaj nema veze s automobilskom nesrećom, već je uzrok kombinacija većeg broja ljekova i drugih medikamenata.

“Kada sam legao na bolnički krevet i shvatio da mogu ponovo da vidim, taj osjećaj je bio nevjerovatan. Doktori su bili iznenađeni mojim povratkom vida i još ga ne mogu objasniti. Kada sam napustio bolnicu, mogao sam normalno da vidim ljude na ulici, mogao sam da vidim brojeve na registracijama automobila i sasvim prirodno sam čitao poruke na telefonu. Moj život se promijenio”, rekao je Januz medijima u Poljskoj.

Ovaj muškarac je odbio da učestvuje u medicinskim istraživanjima koja bi pomogla doktorima da shvate uzrok zbog kojeg je vratio vid, a kako mediji u Poljskoj izvještavaju, u potpunosti se vratio normalnom životu, a dobio je i posao čuvara u istoj bolnici u kojoj je i ležao.

(portal.abczdrowie.pl/ Nezavisne)