LAKTAŠI, 21. februara – Ostoja Sekimić (65) i njegov sin Darko (38) iz Laktaša prijavljeni su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog sumnje da su kao direktor i zamjenik direktora “Darko komerca” nezakonito izvadili oko 330.000 metara kubnih šljunka iz Vrbasa i tako zaradili više od 4,7 miliona, te ojadili budžet RS za više od pola miliona KM, saznaju “Nezavisne”.

 bager

Protiv njih izvještaj je podnijela Uprava kriminalističke policije, a na teret im se stavlja krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

Sumnjiče ih da su u više navrata od januara 2016. do novembra 2018. godine u mjestu Otoka, na lokacijama Mala ada i Bistrica, iz Vrbasa vadili šljunak bez prethodno pribavljenih potrebnih dozvola Javnog preduzeća “Vode Srpske” i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Sumnjiče ih da su organizovali, vodili i nadzirali iskop i eksploataciju riječnog šljunka u ukupnoj količini 334.122,38 metara kubnih, koji su prodali, pri čemu su izbjegli plaćanje naknade na izvađeni šljunak iz vodotoka rijeke Vrbas. Ta naknada, kako se navodi u sapoštenju MUP-a RS, iznosi 1,5 KM po metru kubnom izvađenog šljunka i na taj način se sumnja da su nezakonito zaradili oko 4.728.800 KM, a budžet Republike Srpske oštetili za oko 501.800 KM na ime izbjegavanja plaćenja naknade na izvađeni materijal.

Darko Sekimić rekao je za “Nezavisne” da oni ne spore vađenje šljunka u pomenutom periodu, ali da nijedna firma za eksploatisanje šljunka iz korita rijeke Vrbas, pa ni njegova, nije imala dozvolu za vađenje.

“Mi smo 15 godina uredno imali dozvolu i više puta smo i tada tražili da nam se produži. Odgovorno tvrdim da 2018. niko nije imao dozvolu. I ove godine smo poslali dopis, ali i dalje čekamo. Sad smo našli alternativu kada smo vidjeli da od ugovora nema ništa. Kupili smo zemljište koje je zaraslo i napravili studiju, izvadili šljunak, vratili zemljište i tu zasadili pogodno drveće”, kaže Sekimić.

Tražili su, kako kaže, i sastanak s resornim ministrom, ali nikad nisu primljeni, a sve dokaze su predali u Tužilaštvo.

“Ne znam iz kojih razloga nam nisu produžili dozvolu jer uredno plaćamo sve poreze i ispunjavamo obaveze prema državi”, kazao je Sekimić.

 

Nezavisne