FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Uhapšen Slovenac koji se u protekla dva mjeseca čak sedam puta vakcinisao protiv kovida. Vijest je koja je izazvala šok i nevjericu vaskolike javnosti u regionu, a pogotovo antivaksera koji već mjesecima plaše sebe i druge da se od vakcina umire.

Živi dokaz da je VAKCINACIJA BEZBJEDNA: Uhapšeni Slovenac "preživio" sedam doza vakcina protiv korone u dva mjeseca
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Da li je uhapšeni Slovenac živi dokaz da su vakcine bezbjedne?

Nesrećni ili srećni Slovenac primio je u prošla dva mjeseca čak sedam doza vakcina protiv korone da bi drugima obezbjedio kovid propusnicu, objavili su slovenački mediji.

Slovenačka policija uhapsila je i četvoricu muškaraca zbog kojih se taj muškarac vakcinisao i oni se se terete za manipulaciju pri vakcinisanju jer su namerno doveli zdravstvene vlasti u zabludu.

Slovenačka policija je navela u saopštenju da su četvorica muškaraca koji nisu hteli da se vakcinišu angažovali za novac osobu sa socijalnim problemima, koja se vakcinisala na različitim punktovima za vakcinaciju koristeći njihove zdravstvene knjižice.

Činjenica da je muškarac koji se čak sedam puta u dva mjeseca vakcinisao uhapšen, a ne poslat u bolnicu na liječenje pokrenula je pitanje da li su vakcine toliko bezbedne da čak ni sedam doza cjepiva u svega 60 dana ne mogu da ugroze zdravlje?

Prema antivakserskim teorijama, jedna doza vakcine je opasna po zdravlje, a kamoli sedam pa se vjerovatno svi protivnici vakcinacije čude kako je sedmostruko cijepljeni muškarac uopšte živ?!

Epidemiolog Tomislav Radulović ističe za Blic da su vakcine protiv kovida, zaista, bezbjedne.

– Rijetke su postvakcinalne reakcije i nisu teške. Najčeće su lokalnog karaktera. Bez obzira na to, ni ja ne mogu da vjerujem da se neko u dva mjeseca sedam puta vakcinisao, a mogu misliti antivakseri. Oni vjerovatno sada misle da je Slovenac primio vodicu, a u početku su govorili da nas čipuju – naglašava Radulović.

Kako kaže, vakcine protiv kovida su mrtve vakcine.

– To su vakcine koje izazivaju humoralni odgovor i pokreću imuni sistem odnosno antitijela koja sprečavaju da se umnožava virus u organizmu. Svaka doza poslije druge doze je takozvani buster koji pojačava imunitet. U šali mogu da kažem da taj Slovenac poslije sedam doza ima super imunitet – podvlači Radulović.

Sagovornik apostrofira da je dobro ako Slovenac nije imao nikakvih zdravstvenih komplikacija nakon sedam doza vakcina.

– To ne znači da vakcine nisu vrijedne i da ne daju imuni odgovor. Činjenica da su širom svijeta počela da se vakcinišu i djeca od pet do 12 godina još je jedan dokaz da su vakcine bezbjedne – zaključuje Radulović

Srpskainfo