LJUBLJANA – Slovenski epidemiolozi predložili su svojoj Vladi da hitno reaguje na sve veći broj zaraza i hospitalizacija, a među prijedlozima kako bi se zaustavio rast epidemije je i “potpuni lockdown” u trajanju od deset dana, javljaju u utorak po neslužbenim izvorima slovenski mediji.

Stručna ekipa za kovid-19, koju vodi epidemiologinja Mateja Logar, o tome je jutros već razgovarala s ministrom zdravstva Janezom Poklukarom, a popodne će se njena ekipa sastati i s Vladom kako bi i službeno iznijela predložene nove mjere.

Prema “neslužbenim, ali pouzdanim informacijama”, predlaže se 10-dnevno potpuno zatvaranje, a ako se Vlada za to ne bi odlučila, onda se predlažu druge mjere, strože od dosadašnjih, među njima stroga kontrola nad implementacijom kovid-propusnica i zabrana rada lokala nakon 23 sata, rad od kuće za javni sektor te ograničenje okupljanja do najviše deset ljudi, objavila je iz svojih izvora Slovenska štamparska agencija STA.

Danas odluka

Među prijedlozima epidemiologa je i održavanje sportskih priredbi bez gledalaca, rad od kuće za javni sektor, a okupljanja do maksimalno deset ljudi, od kojih svi moraju biti vaksinisani ili imati negativan test.

Ako bi se Vlada odlučila za potonji prijedlog, a ne za rigoroznije zatvaranje, u situaciji da se nakon jedne sedmice epidemiološki rast i prevelika opterećenost bolničkog sistema nastave, onda bi ipak uslijedilo “potpuno zatvaranje”, ali s ograničenim trajanjem od deset dana, prenose slovenski mediji.

Prema novim podacima Vlade, trenutno je u bolnicama 634 oboljelih, a 158 ih treba intenzivno liječenje, što je najveće opterećenje bolničkog sustava u epidemiji kovida-19 nakon 27. aprila ove godine.

(Index.hr)