LAKTAŠI, 22. maja – U više slovenačkih gradova moguće je testiranje na novi virus koron PCR metodom uz naplatu, a cijene se kreću oko stotinu evra, javljaju tamošnji mediji.

Od juče testiranje se može obaviti, uz prethodnu najavu, u ljubljanskom domu zdravlja i Univerzitetskom kliničkom centru. Testiranje uz plaćanje moguće je i u zdravstvenim ustanovama u Mariboru, Celju, Slovenj Gradecu i mjestu Ravne na Koroškem.

Cijena testiranja po osobi kreće se od 93 do 100 evra, a provodi se tzv. PCR metodom, pa testirani dobivaju i međunarodno priznatu potvrdu koju ako je test negativan mogu koristiti prilikom prelaska granica.

Prema protokolu za ovakav način testiranja uz naplatu, ukoliko test kod nekoga potvrdi prisutnost virusa korona, o tome se obavještava epidemiološka služba koja onda stupa u kontakt s osobom i daje joj potrebna uputstva šta dalje da radi.

U Ljubljani je cijena uzimanja brisa i testiranja 100 evra, a provodi se po sistemu “drajv in”, pa testirani ne izlazi iz vozila kojim je došao. Pri testiranju osoba mora priložiti fotokopiju potvrde o uplati, a rezultat testiranja i potvrdu dobiva u roku od 24 časa.

Zdravstvene vlasti dopustile su testiranje uz naplatu tek nakon što je obezbijeđen dovoljan broj kompleta za redovno besplatno testiranje u okviru kojeg se dnevno testira oko hiljadu ljudi.

Testovi PCR metodom smatraju se adekvatnima za osobe koje žele potvrdu za putovanje preko granice.

RTRS

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име