NIŠ, 16. maja – Iako je preminuo početkom 2015, jedan poljoprivrednik iz okoline Niša uspio je da dobije novac za razvoj voćarstva od Grada!

vinice, Velke Zernoseky, Porta Bohemica, Ceske Stredohori, Ceska republika

Potpis preminulog našao se na ugovoru iz jula 2015. godine, kojim je od Uprave, a sadašnjeg Sekretarijata za poljoprivredu dobio 70.000 dinara za sadnice oraha.

Kako su objavile “Južne vesti“, u  Izvodu iz knjige umrlih piše da je Ž. P. umro januara 2015. godine. I pored toga, ugovor o “korišćenju podsticajnih sredstva” u julu 2015. godine potpisao je upravo on, a nakon toga i uzeo novac iz budžeta Niša da sadi orahe.

sadnice-oraha-4026538-6811537

Ipak, u Sekretarijatu za poljoprivredu pojašnjavaju da nije riječ o vaskrsenju ili natprirodnim pojavama, već o pokušaju prevare.

Sin smislio prevaru?

Zamjenik sekretara Ljubiša Stojanović navodi da je prevaru sproveo sin preminulog, koristeći se fizičkom sličnošću sa preminulim ocem i izblijedelom starom ličnom kartom, a da je prilikom potpisivanja ugovora službenicima “najvjerovatnije pala koncentracija”.

– Vi u jednom danu imate 150-200 ljudi koji dođu da potpišu ugovor. Vjerovatno je došlo do pada koncentracije ili stare lične karte, a bila je i velika sličnost sa ocem – navodi Stojanović.

Sin pokojnog Ž. P. za “Južne vesti” kaže da nije falsifikovao ništa, ali da je novac vratio.

– Neka me optuže ako sam nešto falsifikovao. Neka me optuže. Vratio sam novac bijednicima. Neću da imam ništa s njima – kaže sin pokojnika.

Komisija zatekla vitalnog 86-godišnjaka, pa posumnjala

Kako je ovaj niški poljoprivrednik zaobišao birokratiju i kontrolu i pokušao da uzme pare koje mu nisu dodjeljene, Stojanović objašnjava komplikovanošću birokratije.

Kako navodi, subvencije se odobravaju na osnovu dokumentacije i “zatvorene koverte”, a da je u pomenutom slučaju “sve bilo u redu”. Dokumentacija je prošla i Ministarstvo poljoprivrede i Upravu za trezor i banku. Na potpisivanju ugovora, sin preminulog je, tvrdi Stojanović, došao i potpisao se umjesto oca.

Poljoprivrednik je kupio sadnice, a račun podnio Gradu i dobio novac.

Kada je komisija izašla da provjeri da li sadnice postoje i da ih pobroji, kako objašnjava Stojanović, primjećeno je “da je voćar vitalniji” i mlađi u odnosu na ono što mu kao godište u ugovoru piše.

Ubrzo su zatražili i dobili potvrdu od Sekretarijata za građanska stanja da je Ž. P. preminuo.

Vratio novac

– Onog momenta kad je otkriveno, njemu je naloženo da vrati novac. On je vratio novac, papiri i kompletna dokumentacija postoje, to je pokušaj koji nije uspio. Budžet grada nije oštećen. Rečeno mu je ili da vrati novac ili će protiv njega biti podnijeta krivična prijava – kaže Stojanović, a prenose “Južne vesti”.

Suočen sa ovakvom “prijetnjom”, poljoprivrednik je vratio, kako tvrdi Stojanović, ono što mu ne pripada.

Sličnost sa ocem i nedostatak koncentracije omogućio je da zamalo ova prevara prođe, ali se, kako kaže Stojanović, kod njih “zaglavio”. Ne želi da tumači kako je dokumentacija prošla ministarstvo i banku.

Sada je ovakvu prevaru teže sprovesti, jer se, kako kaže Stojanović, “obraća više pažnje”.

Dokumentaciju o slučaju zatražili su zvaničnim zahtjevom od Sekretarijata za poljoprivredu.

 

Blic