Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe i time smanjila marže na osnovne životne namirnice, rekla je ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić.

Ističe da se uredba se odnosi na so, životinjsku mast, suncokretovo ulje i biljnu mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hranu za bebe.

Gašićeva je dodala da je Vlada donijela odluku radi zaštite standarda života građana Srpske.

“Današnja izmjena odnosi se prije svega na smanjenje marži osnovnih životnih namirnica u prometu. Konkretno, spuštamo maržu u prometu na veliko sa osam na šest procenta, a u prometu na malo sa 10 na osam procenata”, navela je Gašićeva, nakon održane sjednice Vlade Srpske.

Istakla je da se ne može uticati na cijene uvozne robe, ali da postoje mehanizmi da se utiče da na krajnju cijenu.

Uredba stupa na snagu osam nakon objave u Službenom glasniku.

Vidović: Banke bi trebalo da se odreknu jednog dijela profita u korist građana

Ministar finasija Republike Srpske Zora Vidović ocijenila je da su bankarske usluge u Srpskoj veoma visoke i da bi banke trebalo da se odreknu jednog dijela svog profita kako bi pomogle građanima u ovako teškoj situaciji.

“Ima tu jednim dijelom i opravdanja, mi nemamo elektronski potpis i to bankarima stvara veći trošak, ali bez obzira na to smatramo da bi u ovoj situaciji i banke trebalo da se odreknu jednog dijela svog profita kako bi pomogle građanima”, rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Vidovićeva je istakla da je upućen zakon u Narodnu skupštinu da se ograniče te marže u mjeri u kojoj to Vlada može.

“Vlada to ne može beskonačno. To su privatne banke, one određuju svoje poslovanje, idu na tržište i bore se na tržištu. Ono što možemo, mi smo predložili da se za komitente banke koji, na primjer, prime samo platu ili penziju i potroše tu platu, penziju, nemaju neke velike transakcije, da se kod tih građana ograniče marže i da te naknade ne mogu biti beskonačne”, pojasnila je Vidovićeva.

Očekuje, naglasila je, da Skupština prihvati to zakonsko rješenje i to će, iako se naizgled čini sitno, biti dosta velika ušteda za građane u narednom periodu.

Vidovićeva je navela i da je upoznata sa informacijom o prodaji podružnica ruske Sberbane, ali je naglasila da tu nema nikakvih negativnih efekata na Republiku Srpsku.

“Banka će ovdje i dalje raditi, samo će biti drugi vlasnik”, rekla je ona.

Nezavisne