LAKTAŠI, 11.jula- Više mladih pogine u saobraćaju, nego u ratovima. To su svjetske statistike. Ako ovaj varljivi mir potraje još koju godinu i mi ćemo dostići svjetski nivo. Jer, za samo šest godina u Republici Srpskoj je u saobraćajnim nesrećama poginulo 810 ljudi. Dakle, skoro svaki drugi dan jedna sahrana. Bijeli kovčezi i očajni roditelji najčešća su slika sa tih sahrana. Jer, statistike kažu i ovo: najčešće u saobraćaju ginu mladi ljudi, a najčešći uzrok tragedija je prebrza vožnja, pogotovo noću.

20190711_132652

Najsmrtonosniji mjeseci na drumovima u RS su praznični januar, te juli i avgust, dakle vrijeme raspusta i godišnjih odmora.

Ako se u svemu ovom može govoriti o nekom dobru, dobro je to što su se nakon nedavne pogibije trojice mladića, konačno svi trgli. Očajni otac jednog od poginulih, sveštenik na sahrani, diretkor Agencije za bezbjednost saobraćaja, predsjednik mjesne zajednice, zabrinute komšije – svi su slali iste poruke: djeco, čuvajte se, pazite šta radite kada sjedate za volan. Agencija za bezbjednost saobraćaja najavljuje i stručnu ekspertizu bezbjednosti na putu Srbac – Laktaši, na kojem su tragedije učestale.

Da je mladost bujna i sklona rizicima, odavno je poznata stvar. Ipak, nameće se pitanje, otkud mladićima i djevojkama u dobi od dvadesetak godina, neodoljiva želja da baš brzom vožnjom izazivaju sudbinu? Možda zato što u ovoj skučenoj i bijednoj sredini nemaju mnogo mogućnosti da iskažu kreativnost, posebnost, mladalački duh. Što se od rane mladosti bore sa nezaposlenošću i čamotinjom, ili rade kao robovi za dvestotinak evra, često trpeći i maltretiranja osionih gazda, pa čekaju vikend i izlazak da se izduvaju? Možda zato što jedino kad sjednu za volan imaju utisak da sami upravljaju svojim životom?

Ima tu, da se ne lažemo, i socijalnih razlika. Jer, čak i kada pristisnu gas do daske, u mnogo većoj opasnosti su mladi u skromnim starim automobilčićima, nego tatini sinovi, koji se po drumovima bahate sa moćnim mašinama od nekoliko tona.

Istraživanja kažu i ovo: brzina je u savremenom svijetu precjenjena, dok se temeljitost, usredsređenost, upornost, gurnuti na marginu. Srljamo, dakle, u ništavilo.

 

Srpskainfo