RIM – Predsjednik italijanskog regiona Veneto Luka Zaja izjavio je da je soj virusa u Srbiji agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

“Uradivši četiri testa, primijetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije s različitom patogenošću virusa, jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa”, rekao je Zaja za italijanske medije.

Predsjednik Veneta je naredio da se testiraju stranci u tom regionu, da nije u pitanju getoizacija, već briga o zdravlju svih građana, prenio je RTS.

U Venetu su otvorena nova žarišta upravo tamo gdje je najveća koncentracija ljudi koji su došli iz inostranstva.

“Situacija u ovom regionu je u svakom slučaju stabilna, pod kontrolom, ali nas zaista zabrinjavaju ti sojevi virusa koji dolaze iz inostranstva, pa smo zato pojačali kontrolu”, rekao je Zaja.

Naveo je da je riječ o građanima koji dolaze iz Benina, Srbije, Moldavije, Konga i Sjeverne Makedonije.

“Potrebno je da svjetska zdravstvena organizacija identifikuje države koje imaju probleme, to je nešto što odavno ponavljam. Zabrinjava i što su pacijenti sve mlađi, imamo slučaj jedne majke od 23 godine iz Kameruna sa djetetom od šest godina i dva blizanca od četiri, svi pozitivni na virus”, rekao je Zaja.