SOLUN, 04. maja – Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, napunio je na Međunarodni dan rada 90 godina. Prkoseći godinama, predano nastavlja da dočekuje i ispraća goste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svjetskom ratu.

Djordje-Mihailovic-1

Deda Đorđe je postao dio istorije kako Srbije, tako i Grčke, u kojoj je i rođen prije 90 godina.

Dobro je poznat svima koji su posetili mjesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Više od pola vijeka brine o uređenju grobnica i svakom posjetiocu govori o slavnoj i tragičnoj istoriji – uz obavezno kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg.

Mada je rođen 1928. godine, kao unuk i sin čuvara Zejtinlika, Đorđe Mihailović je za današnje generacije posljednja ikona Velikog rata.

Predstavlja sponu sa učesnicima čuvenih bitaka jer je sa njima drugovao sve do njihovog odlaska u vječnost. Poslednji preživjeli ratnik, Naum Đorđević, umro je 2006. godine, a Đorđe je nastavio da susreće potomke.

“Ja imam 90 godina, ali nema ko da me menja, da nasledi moju poziciju. Imam samo ćerku i zato radim”, objašnjava Mihailović.

Đorđe je od skoro u penziji, ali odlukom nadležnog ministarstva, nastavlja da obavlja svoju svetu dužnost.

Poželimo mu dobro zdravlje za ulazak u desetu deceniju.

Izvor:RTS