LAKTAŠI, 13.februara- Na početku 14. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske potvrđeni su mandati novim poslanicima, koji će u poslaničkim klupama zamijeniti političare koji su na prošlogodišnjim izborima izabrani za funkcionere u lokalnim zajednicama.

Tako će se, pored Steve Joksimovića, koji je u Narodnu skupštinu ušao kao sljedeći poslanik na listi SDS umjesto Zorana Vidića, novoizabranog načelnika opštine Brod, Radenka Čupića koji će zamjeniti partijskog saborca Draška Stanivukovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske, naći i Boris Spasojević iz laktaškog SNSD-a.

Spasojević je istaknuti sportski radnik, dugogodišnji član SNSD-a, a iskustvo u radu zakonodavnog tijela nosi iz lokalnog parlamenta, gdje je od 2016. do 2020. godine obavljao funkciju predsjednika Skupštine opštine Laktaši.

S obzirom da je po zanimanju profesor, te da je, kako kaže gotovo cijeli svoj radni vijek proveo u prosvjeti, kulturi i sportu, radeći sa mladima, njegov rad u Narodnoj skupštini Republike Srpske će u značajnoj mjeri biti usmjeren na afirmaciju ideja iz ovih oblasti.

“Gotovo cijeli svoj radni vijek, skoro 30 godina proveo sam u prosvjeti i kulturi. Pored toga, kao predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske i član  uprave KK ‘Igokea’ iz Laktaša, u značajnoj mjeri aktivno sam uključen i u rad sportskih organizacija našeg društva. Rad sa mladima, kultura, obrazovanje i sport su oblasti na koje će moj rad u parlamentu biti orjentisan i kada budu tačke dnevnog reda koje se odnose na te oblasti aktivno ću se uključivati. Naravno, aktivnost neće izostati ni kada su u pitanju druge teme koje su značajne za rad i život građana Srpske”, rekao je Boris Spasojević za Banjaluka.net.

Radu skupštine priključio se u momentima kada ona razmatra informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH za period 2009–2020. godine, Prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisana kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela, o gradu Derventa, slobodnim zona i brojnim drugim pitanjima.

Spasojević ističe da o ovim temama koje su se našle na dnevnom redu 14. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zastupa mišljenja kluba poslanika SNSD-a, kojem i pripada i poziva visokog predstavnika da se obrati pred najvišim zakonodavnim organom u Republici Srpskoj.

“Što se tiče Valentina Incka, postoj zaključak kluba SNSD-a, kome i ja pripadam, kojim smo mi pozvali visokog predstavnika da dođe i da se obrati najvišoj zakonodavnoj vlasti u Republici Srpskoj, odnosno da se o svom radu izjasni pred poslanicima. I ja sam naravno tog stava i mislim da je to jedino ispravno stanovište”, dodaje Spasojević.

Predmet rasprave parlamenta Republike Srpske bile su i slobodne zone, za koje Spasojević smatra da u Srpskoj treba da budu formirane po uzoru na Srbiju.

“Moje neko lično mišljenje, ako već pričamo o slobodnim zonama, jeste da one treba da se uspostave po uzoru na Srbiju, gdje već imamo četiri takve zone i smatram da prva treba da bude pod okriljem države, odnosno Vlade Republike Srpske. Slobodne zone treba da se uspostave tamo, gdje za to postoji realna šansa uspješnog funkcionisanja, odnosno gdje su ispunjeni uslovi u pogledu infrastrukture i radne snage. Mislim da tu još ima mjesta za korekcije”, smatra Spasojević.

Skupštinska većina neupitna

Govoreći o političkim previranjima u toku prošle i početkom ove godine, zbog kojih su mnogo u pitanje dovodili opstanak skupštinske većine predvođene i okupljene oko SNSD-a, Spasojević naglašava da je ona neupitna, te da se jedine izmjene u narednom periodu mogu odnositi na njen rast,

“Sudeći prema trenutnom stanju mislim da takva skupštinska većina nije upitna. Najbolji pokazatelj je glasanje za novog ministra u Vladi Republike Srpske Nedjeljka Ćorića, kojeg je podržalo 52 poslanika. Mislim da je to najbolji pokazatelj i čak po mojim nahođenjima i raspoloženju kolega u Narodnoj skupštini, iako sam tek juče položio zakletvu, da će ta većina čak ići ka nekoj višoj ljestvici i da to može čak doći do nekih 55 poslanika”, kaže Spasojević.

On zaključuje da u vladajućoj koaliciji u narednom periodu ne bi trebalo da bude značajnijih turbulencija, te da će skupštinska većina i dalje biti stabilna, a SNSD kao najveća i najjača politička strana i dalje imati najveći ulogu.

(Nevena Stanojević)