Jutros je u Srbiji počela da pada kiša i to prljava, pa su mnogi parkirani automobili, ali i oni koji su se zatekli u pokretu prljavi, a kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, riječ je o pijesku iz Sahare.

Ova prljava kiša ostavljala je svoje tragove i na garderobi.

“Pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju, padala je prljava kiša. U pitanju je prirodna i bezopasna pojava. Zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope”, kaže Đurić za Telegraf.rs.

Uslijed ovog efekta, velike količine pijeska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcaraske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predjelima sa kišom padala je “prljava” kiša.

“U toku ovog jutra jugozapadna strujanja donela su čestice peska i do Srbije, pa je u pojedinim predelima gde je jutros bilo kiše, padala kiša sa česticama pustinskog peska iz Sahare, a što je vidljivo na automobilima i drugim vozilima. U pitanju je potpuno prirodna i bezopasna pojava. Inače, osim peska, do Srbije je stigla i znatno toplija vazdušna masa, pa je ovog jutra u Beogradu 12, a u ostalim predelima od 2 stepena na jugu do 10 stepenana severu Srbije”, priča Đurić.