LAKTAŠI, 10. februara – Sportski ribolovac Ranko Radonić iz Lilića kod Srpca nije ni slutio da će  u nabujalom i mutnom Vrbasu uloviti soma teškog 8 kilograma. Izašao je na vodu da lovi belu ribu udicom na plovak, a kao mamac koristio je crnu (crvenu) glistu.

Foto: rtvbn.com / RAS Srbija

– Debljina osnovnog najlona na štapu je bila 025, a podvez čak 020 mm, sa udicom „četvorka“, što se, uglavnom, koristi za pecanje sitne – bele ribe.

Ali, ne lezi vraže, moj mamac je pronašao som i počela je velika borba. Valjalo je, na dosta nepristupačnom terenu, održati i zamoriti ribu da bi je lakše izvadio iz vode. Na sreću, uspeo sam u tome, a iznenađenju nije bilo kraja – za BN portal ispričao je srećni i spretni ribolovac Ranko Radonić.

On dodaje da som od 8 kilograma i nije neki kapitalac hvale vredan, ali je neobično da je još uvek aktivan, a poznato je da ova riba zimi ne radi, već miruje u svom staništu.

Dugotrajno lepo vreme, temperature iznad uobičajenih za ovo doba godine, te pomutne vode Vrbasa, pokrenulo je soma da traži hranu i tako se našao i na udici ribara.

– Znajući da je najlon bio isuviše nejak za veću ribu, nisam verovao da ću izvaditi soma iz vode. Zato sam primenio stečeno znanje i u tome sam uspeo, što me, moram priznati, čini ponosnim – oduševljeno kaže ribolovac Ranko.

Njemu kolege ribolovci čestitaju na ulovu, ali i ne kriju ljubomoru, jer nije mala stvar uloviti soma usred zime „kad mu vreme nije“.

 Blic