BEOGRAD, 02. oktobra – Zbog skandalozne izjave o ženama i poslodavcima Ministarstvo rada i socijalne politike smanjilo je svojoj službenici Mileni Antić Janić jednu mjesečnu platu za 20 odsto, saznaje Blic.

Milena-Antic-Janic

Zbog izjave da su “poslodavcima žene potrebne da rade, a ne da idu na bolovanje”” a koja je izazvala burno negodovanje javnosti i ekspresnu reakciju ministra Zorana Đorđevića, koji je najavio posljedice, u Ministarstvu rada riješili su da Antićevu kazne novčano.

Kako saznaje Blic, zbog neprimjerene izjave ova državna službenica je sankcionisana prije pet dana, a disciplinska komisija je odlučila da joj smanji platu jednokratno za dvadeset odsto.

 

Imajući u vidu da je Antićeva šef odsjeka u Ministarstvu i da bi njena zarada mogla da iznosi oko 75.000 dinara, smanjenje bi u tom slučaju iznosilo oko 15.000 dinara.

– Disciplinska komisija koja je trebalo da predloži konsekvence donijela je jednu od očekivanih mjera. Odmah nakon skandalozne izjave nezvanično se moglo čuti da bi Antićevoj mogla da bude smanjena plata. U najgorem slučaju se pominjala njena smjena sa mjesta načelnika odsjeka. Možda će neko reći da je jednokratno umanjenje blaga kazna za javno izgovorene riječi koje je javnost oštro osudila, ali je komisija očigledno donijela takvu odluku uzimajući u obzir njen dosadašnji rad. Čak je i ministar, izvinjavajući se, priznao da je šokiran izjavom, ocenjujući je skandaloznom – kaže izvor Blica, dodajući da se nezvanično pominjalo da bi Antićevoj najvjerovatnije mogla biti umanjena plata u naredna tri meseca.

Prilikom preduzimanja mjera, komisija koja odlučuje vodi računa i o dosadašnjem radu zaposlenog i uzima u obzir sve pozitivne i negativne strane iz prethodnog perioda. Antićeva je dugo godina službenica Ministarstva za rad i važi za vrsnog stručnjaka u oblasti populacione politike. Na mjestu načelnika je posljednjih pet godina i učestvovala je u izradi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa djecom.

 

Srpskainfo