Dok su jedni debelo unovčili svoje ratne dane, pa danas uživaju u blagodatima slobode, Staka Crnčević (90) majka palog borca Vojske Republike Srpske, nažalost, nije dočekala isplatu 21.000 KM za pretrpljenu duševnu bol zbog gubitka sina, jer joj to nisu dozvolile institucije Republike Srpske.

Starici nisu pomogle ni urgencije Ustanovnog suda BiH koji je još 2015. godine naložio da se Crnčevićevoj i njenoj teško bolesnoj kćerki Miri (64) zbog godina starosti i teškog zdravstvenog stanja, u razumnom roku (dvije godine) isplati ratna odšteta zbog poginulog sina, odnosno brata.

Zanimljivo je da je Ustavni sud BiH prepoznao težak život na rubu egzistencije majke i kćerke u Banjaluci, a da to nisu bile u stanju prepoznati institucije Republike Srpske.

Predrag Herbez, pravni zastupnik porodice Crnčević, izjavio je za Srpskainfo da su pravosudne institucije još 2009. godine utvrdile da su zahtjevi Stake i njene ćerke Mire Crnčević opravdani i da im Vlada RS mora isplatiti odštetu za pretrpljenu duševnu bol zbog gubitka sina, odnosno brata Mladena Crnčevića koji je poginuo u Vojsci RS.

Međutim, Ministarstvo finansija RS kao datum isplate u slučaju Crnčević odredilo je tek 2028. godinu?!

Usljedila je apelacija Ustavnom sudu BiH, jer su majka i kćerka vjerovale da to što im rade institucije, nema veze sa zdravim razumom, ni uporišta u zakonu, ali su se prevarile.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Odlukom Ustavnog suda BiH broj AP- 536/15 na sjednici održanoj 30. juna 2015. godine (šest godina nakon što je donesena pravosnažna presuda pred sudom u Srpskoj) donesena je odluka o dopustivosti i meritumu kojom usvojena i apelacija Stake i Mire Crnčević na način da je pod tačkom 43 navedeno: „Ustavni sud BiH je u citiranoj Odluci broj AP 1402/09 naložio Vladi Republike Srpske da izvrši svoje ustavne obaveze i obezbjedi poštovanje ljudskih prava tako što će preduzeti odgovarajuće mjere s ciljem da apelanti i ostali povjerioci koji posjeduju izvršne sudske odluke na teret budžetskih sredstava Republike Srpske naplate svoja potraživanja u što kraćem roku“.

Herbez konkretan slučaj opisuje kao „moralni genocid” nad porodicama palih boraca.

– Kada Ustavni sud BiH kaže najkraći razumni rok, to je prema Evropskom sudu pravde period od maksimalno dvije godine. Preciznije rečeno, novac je Crnčevićima trebao biti isplaćen još 2017. godine- objasnio je advokat Herbez.

Dodaje kako su nadležni koji odlučuju o sudbinama običnih građana zaboravili da su postali to što jesu, zahvaljući hiljadama Mladena i drugih boraca Vojske RS koji su dali živote za nastanak Srpske.

– Očigledno je da se toga sjete samo na proslavama i sličnim skupovima kada treba da prikupe političke poene- kaže advokat Herbez.

Dodaje kako majka nije dočekala isplatu na ime pretrpljene duševne boli zbog izgubljenog sina, a pitanje je da li će isplatu dočekati i njena bolesna kćerka.

Herbez navodi i kako su postojali brojni načini da se Staki i njenoj kćerki isplati ono što im je pripadalo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Nažalost pokojna Staka i njena bolesna kćerka Mira prinuđene su bile da redovno izmiruju svoje obaveze kada su u pitanju porezi, te računi za režije i ljekove i to od penzije koja je iznosila 300 maraka i 160 maraka koliko se isplaćuje za tuđu njegu i pomoć. Mogli su ih osloboditi plaćanja tih računa ili bilo čega za šta su inače morale izdvajati novac, ali ništa od toga se nije dogodilo. Nažalost Crnčevići nisu jedini, jer građana koji su u sličnim situacijama ima previše- zaključio je banjalučki advokat Predrag Herbez.

U Vladi RS sramnu odluku pravdali su Zakonom o unutrašnjem dugu RS gdje su slučajevi poput majke i ćerke Crnčević kategorisani kao ratna šteta.

Inače, ukupan iznos koji će RS jednog dana isplatiti na osnovu ovih i sličnih predmeta dosegao je cifru od nevjerovatnih 570 miliona maraka.

NUDILI 5.000 MARAKA ZA ŽIVOT

Predrag Herbez, pravni zastupnik porodice Crnčević izjavio je da je Staki i Miru još 2009. godine nuđen novac kao naknada za gubitak sina, odnosno brata Mladena Crnčevića, palog borca Vojske Republike Srpske. – Pravobranilaštvo RS je još 2009. godine život palog borca Vojske RS procijenilo na 5.000 maraka i ovaj iznos ponudilo Crnčevićima- podsjetio je Herbez. Zbog ignorisanja urgencije Ustavnog suda BiH, Herbez je Tužilaštvo BiH podnio i krivičnu prijavu, ali je ona u međuvremenu odbačera.

Srpskainfo