SRBAC, 12. avgusta – Amatersko pozorište mladih “Milenijum” iz Srpca počinje pripremu svoje jubilarne desete predstave koju će kao i sve prethodne do sada režirati glumica Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić.

Srbac

Ona je zajedno sa glumcem Velimirom Blanićem napisala autorski tekst za ovu predstavu koja će nositi naziv “On Air”, a probe sa mladim srbačkim glumcima kreću početkom septembra.

Koordinator predstave je direktorica srbačke nevladine organizacije “Milenijum” Sanela Vidović, koja kaže da će na ovom projektu biti angažovano petnaestak učenika osnovnih i srednjih škola iz Srpca koji su aktivno uključeni u sve aktivnosti ove organizacije.

– Rad na predstavi će trajati nekoliko mjeseci i planiramo po završetku da je prijavimo za učešće na amaterskim pozorišnim festivalima. Naše ranije predstave su bile veoma uspješne na tim festivalima i osvojile brojne nagrade, tako da se nadamo da će i ova predstava imati dug vijek trajanja. Planiramo da sa njom gostujemo i po školama – istakla je Vidovićeva.

Naslov predstave je na engleskom jeziku i označava uključenje televizijskog studija u program. Radnja se odvija u Studiju 64, što se ujedno poklapa sa brojem šahovskih polja.

– Na šahovskom polju se nalaze crne i bijele figure koje vode rat, što u predstavi predstavlja metaforu za današnje sukobe dobrih i loših ljudskih figura koje izazivaju incidente i na taj način podižu gledanost, a samim tim se povećava i profit. Pokušaćemo ukazati na loš uticaj današnjih televizijskih sadržaja, a teme koje će se provlačiti kroz predstavu su ekologija, sport i turbo folk – naglasila je Vidovićeva.

Pozorište mladih “Milenijum” do sada je uradilo predstave “Ženski razgovori”, “Alisa u zemlji čuda”, “Kirija”, “Mačak i pijetao”, “Mali princ”, “Azibuki”, “I djevojčice igraju fudbal”, “Čarobnjak iz Oza” i “Nedostajati”.

Podrška

Finansijsku podršku za pripremu ove predstave obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje je u okviru konkursa za sufinansiranje javnih potreba u kulturi za 2018. godinu odobrilo 2.500 KM za ovaj projekat. Podršku je dobilo još pet projekata iz oblasti pozorišne produkcije, a ukupno će biti sufinansirana 143 projekta iz različitih kulturnih djelatnosti u ukupnom iznosu od 628.750 maraka.

 

Glas Srpske