LAKTAŠI.24.januara- Poslije Austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, mnogi mladi rodoljubi nisu htjeli da prihvate njenu vlast. Jedan od njih bio je iGavrilo Princip.

Gavrilo Princip, sin poštara, rođen je u junu 1894. godine u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova. Bio je jedan od devetero djece, od kojih je jedno umrlo u djetinjstvu. Njegovo zdravlje je od najranije dobi bilo problematično i patio je od tuberkuloze. U Sarajevu je pohađao Trgovačku školu, a potom gimnaziju. Iz šestog razreda gimnazije isključen je iz škole zbog veze s jednom učeničkom protuaustrijskom organizacijom.

Фотографија корисника Ognjište Bosansko Grahovo

 

U maju 1912. preselio se u Beograd gdje je nastavio školovanje i stupio u vezu s tajnom organizacijom Crna ruka. Naredne dvije godine većinu svog vremena provodio je s drugim nacionalistima u planiranju ujedinjenja BiH i Srbije. Za vrijeme Prvog balkanskog rata prijavio se u Srpsku vojsku kao dobrovoljac, ali je odbijen. On je 28. juna 1914. godine, na Vidovdan, sa prijateljima iz tajne organizacije  “Mlada Bosna” u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

 

 

gp

Austrougarska i Njemačka su to iskoristile da Srbiji objave rat, koji je ubrzo prerastao u Prvi svjetski rat.

Princip je zbog ovog zločina bio osuđen na dvadesetogodišnju kaznu zatvora, jedino iz razloga što je bio mlad za smrtnu kaznu, i najverovatnije je od posledica mučenja preminuo je u zatvoru.

 

Na zidu ćelije u kojoj je umro Princip je napisao: “Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu…”.