LAKTAŠI.23.januara- Sa našim velikanom Vukom Karadžićem, započinjemo serijal priča, kroz koji ćemo predstaviti slavne srpske ličnosti, koje su ostavile značajan trag u našoj istoriji.

Najpoznatiji srpski Vuk je sigurno- Vuk Stefanović Karadžić, naučnik koji je vodio veliku borbu da Srbi govore i pišu- srpskim narodnim jezikom.

Rođen je u Tršiću blizu Loznice 1787, u porodici u kojoj su djeca umirala, pa je po narodnom običaju, dobio ime Vuk kako mu veštice i duhovi ne bi naudili. Njegova porodica se doselila iz Crne Gore iz Drobnjaka. Majka Jegda, djevojački Zrnić, rodom je iz Ozrinića kod Nikšića.

Резултат слика за vuk karadžić

 

On nije izmislio azbuku, ali je iz stare izbacio neka nepotrebna slova koja se samo pišu a ne izgovaraju, za pojedine glasove je pozajmio ili izmislio nova, i tako stvorio – najsavršeniju azbuku.

Objavio je i prvi riječnik srpskog jezika. Sakupio je i zapisao mnoge pjesme, zagonetke, poslovice i druge narodne mudrosti koje su se do tada samo prepričavale.

Zahvaljujući Vuku, mi danas pišemo kao što govorimo i čitamo kako je napisano, a najbolji đaci koji završe školu sa svim peticama dobijaju diplomu sa njegovim imenom i postaju- vukovci.