Košarkaška reprezentacija Srbije danas se u pretposljednjoj, petoj utakmici u okviru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022. godine pobijedila reprezentaciju Gruzije rezultatom 92:66 (13:10, 24:21, 28:20, 27:15).

Na startu meča nismo vidjeli koš nešto više od jednog minuta. Srbija je prva stigla do poena preko Petruševa i Raduljice, a Anđušić je doprinjeo seriji od 6:0, kada se činilo da će naša reprezentacija doći do ubjedljivije prednosti. Bilo je mnogo promašaja, naročito sa pozicije za tri poena, jer trojke nisu mogli da ubace ni Gruzijci, ali ni Srbija. Uslijedio je period dobre igre izabranika Dejana Milojevića, došli su srpski košarkaši do prednosti od devet razlike. Međutim, poslije jednog tajm-auta domaćin je krenuo silovito i stigao do 10:11. Ipak, na kraću pauzu se otišlo sa plus tri za srpsku reprezentaciju poenima Petruševa na kraju četvrtine.

Nisu stali Gruzijci ni na startu drugog dela, ali je Srbija imala odgovor. Dugo su naši košarkaši imali prednost, da bi je domaćin ipak na kratko preuzeo. Gledali smo festival grešaka i u ovoj četvrtini, bizarno je da nije bilo trojke na obe strane sve do pretposljednjeg minuta druge dionice meča.

Srpski momci su preko Petruševa i Anđušića uglavnom dolazili do poena. U jednom trenutku, kada je Gruzija imala prednost, Milojević je na klupi opominjao svoje igrače rečenicom: “Momci nema panike, ali moramo nešto da ubacimo”. To je i te kako probudilo srpske košarkaše koji su tada krenuli još bolje da igraju. Mogla se vidjeti raznovrsnost poteza, a tim je predvodio niko drugi do debitanta u srpskoj reprezentaciji, košarkaš Mege Filip Petrušev koji je ubacio 16 poena. On je svakako obilježio prvo poluvreme i najviše zahvaljujući njemu, Srbija je imala lijepu prednost pred desetominutnu pauzu. Pored Petruševa koji je bio najefikasniji sa 16 poena i pet skokova, tu je bio i Anđušić sa 10, a na drugoj strani, Šermandini sa 12 i Frenkep sa 10 poena.

Fenomenalno je počela Srbija drugo poluvrijeme. Serija trojki usledila je koševima Anđušića, Jaramaza i Dangubića. Odlično su sa druge strane parirali i Gruzijci koji su se razbudili u drugom djelu treće četvrtine. Međutim, Srbija je imala više od igre, bila mnogo bolji rival, a Petrušev je igrao sjajan meč. Pred posljednju četvrtinu Srbija je imala maksimalnih 14 poena razlike.

U poslednjoj četvrtini Srbija je demonstrirala silu, naročito u napadu. Ponovo su Anđušić i Petrušev blistali svojim šutevima, ali i asistencijama. U jednom trenutku Srbija je imala i više od 20 razlike, a tako je ostalo i do posljednje sekunde utakmice, pa se Srbija posle sjajne partije plasirala na Evropsko prvenstvo!

Najefikasniji bili su Filip Petrušev sa 27 poena, pratio ga je Anđušić sa 22 . U ekipi Grzije najefikasniji bio je Šermandini sa 20 poena, Sanadze sa 15 i Burjanadze sa 10 poena.

Srpskainfo