PARIZ, 22. avgusta – Državljanin Srbije uhapšen je u Francuskoj jer je pokušao da jednom južnokorejskom državljaninu u zamjenu za dva miliona evra u bitcoinu da falsifikovane novčanice.

 20180821215126_493754

Naime, kako piše AFP, dogovor je od početka zvučao sumnjivo: u zamjenu za bitvoin vrijedan dva miliona evra, bogati kupac bi predao ekvivalentnu sumu u gotovini u luksuznom hotelu na francuskoj rivijeri. Prodavac, južnokorejski biznismen sa kompanijom specijalizovanom za kriptovalutu u Singapuru, ipak je prihvatio prijedlog i sastao se sa srpskim kupcem u julu.

Ali, kada je transakcija završena u hotelu u gradu Nica, Južnokorejac je shvatio da su novčanice od 500 evra koje su mu predate bili svježe fotokopirani falsifikati, saznao je AFP iz policijskih izvora.

Nakon što je žrtva podnijela krivičnu prijavu krajem jula, Srbinu je policija 13. avgusta zakucala na vrata. On je uhapšen u vrhunskom hotelu u šljaštećem gradu Kanu, na jugu Francuske, očigledno živeći na visokoj nozi sa luksuznim automobilom i satom od 100.000 evra.

Poslije pojavljivanja na sudu on je zadržan u pritvoru zbog optužbi za prevaru i da je bio dio mreže organizovanog kriminala, rekao je njegov advokat Žerar Budu u nedjelju, i dodao da se za njegovim saučesnikom još traga.

Južnokorejac je izjavio da mu je muškarac u početku predložio moguću investiciju u njegovu kompaniju. Predstavljajući se kao investitor, on ga je nagovarao da uđe u posao vrijedan više od 500.000 evra. Razgovor je, umjesto toga, doveo do transakcija kojom je trebalo da Južnokorejac obavi transfer bitcoina na strani račun u zamjenu za gotovinu.

Regulatori širom svijeta se bore sa bumom u kriptovalutama poput bitcoina, za koje je poznato da ih kriminalci koriste za transakcije i pranje novca.

(blic)