LAKTAŠI, 6. septembra – Potpredsjednik Skupštine grada Laktaši Srđan Blagojević jedini iz Republike Srpske (a i BiH) učestvuje na zasjedanju mladih lidera iz inostranstva u šestodnevnom programu pod nazivom “Nova generacija-Moj grad budućnosti” koji se održava u ruskom gradu Nižnji Novgorodu.


Na zasjedanju pored domaćih učesnika iz Rusije  prisutni su i mladi lideri iz Armenije, Bjelorusije, Кirgistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, Tadžikistana, Moldavije i Srbije.

Program sprovodi Federalna agencija za pitanja Zajednice Nezavisnih Država (Rossotrudničestvo).

Program je podržan od strane Državne Dume Ruske Federacije i Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

U okviru programa “Nova generacija” organizovani su tematski forumi, konferencije, okrugli stolovi, skupovi posvećeni kulturi, nauci, obrazovanju, umjetnosti i sportu.

Centralni događaj je završno zasjedanje tokom kojeg će mladi strani i ruski lideri razmjeniti iskustva u oblasti međuopštinske saradnje, razviti i unaprijediti saradnju između regiona i ojačati pobratimske veze sprovođenjem niza projekata iz različitih oblasti.

“Program pruža mladima da uspostave kontakt sa mladim stručnjacima iz cijelog svijeta, da steknu nova znanja, upoznaju se sa Rusijom i njenim dostignućima u oblastima koje su predmet njihovog interesovanja. Ovom prilikom bih želio da se zahvalim svim ljudima koji su mi dali podršku da se ovaj put u Rusiju i ostvari a posebnu zahvalnost dugujem predsjedniku Republike Srpske gospodinu Miloradu Dodiku na ukazanom povjerenju i pružanju jedne ovakve velike prilike” izjavio je Srđan Blagojević