LAKTAŠI, 30. juna – Prema Rečniku srpskog jezika Matice srpske, riječ vukovac označava pristalicu Vukove reforme srpskog jezika kao i nosioca diplome „Vuk Кaradžić“ koja se daje odličnim učenicima za izvanredan uspjeh.

Кada je uvedena 1966. godine, ova diploma se dodjeljivala učenicima koji su iz svih predmeta od prvog do osmog razreda osnovne škole imali ocjenu pet. Nešto kasnije, kao rezultat pedagoških istraživanja koja su pokazala da je štetno podsticati takmičarski duh u nižim razredima osnovne škole, ovaj kriterijum je modifikovan, pa su diplomu „Vuk Кaradžić“ dobijali učenici koji su imali odličan uspjeh iz svih predmeta od petog do osmog razreda. Od 1993. godine, za sticanje ove nagrade nisu dovoljne samo petice. Prema Pravilniku o diplomama za izuzetan uspeh učenika, vukovci će postati samo oni učenici koji pored svih petica imaju bar još jednu posebnu diplomu ili osvojeno jedno od prva tri mesta na opštinskom ili gradskom takmičenju.

Ove godine, u našim Laktašima je 16 nosilaca diplome „Vuk Кaradžić“, iz četiri osnovne škole i to „Mladen Stojanović“ iz Laktaša, „Desanka Maksimović“ iz Trna, „Georgis A. Papandreu“ iz Aleksandrovca i „Holandija“ iz Slatine.

Čestitamo učenicima, i želimo mnogo uspjeha u daljem školovanju!

(foto: Opština Laktaši)