BIJELJINA, 23. maja – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će Republika Srpska preduzimati niz mjera da bi se stimulisao ostanak mladih i njihov povratak u zemlju.

“Pomoći ćemo oko stanova, prvih poslova i već od jeseni naredne godine formiraćemo poseban fond za podršku mladim ljudima do 35 godina u svojim djelatnostima ili prekvalifikacijama, koji žele da pokrenu svoj biznis i da im finansijski pomognemo za taj prvi posao”, rekao je Dodik novinarima tokom posjete Bijeljini.

srn2019-5-23_1845881_0

On je naveo da dio ukupnog programa zadržavanja mladih ljudi mora da bude pojačan program u Republici Srpskoj da se izgradi dovoljno vrtića koji mogu da prihvate svu novorođenu djecu.

“Preduzećemo niz takvih mjera koje država može da uradi, a onda bi i mlade generacije mogle ponešto da učine”, poručio je Dodik i ocijenio da pri odlasku mladih iz zemlje ima realnih materijalnih uslova, ali i nekog pomodarstva.

Prema njegovim riječima, neki mladi koji su otišli sada se vraćaju u Republiku Srpsku, svjesni da i ovdje mogu značajno da se ostvare, u čemu će im Republika Srpska i pomoći.

“Republika Srpska je institucionalno i politički stabilna i nema nikakvih vidljivih naznaka destabilizacije, skupštinska većina koja je gotovo dvotrećinska, još se povećava i to garantuje da možemo brzo da radimo velike poslove, kakav je izgradnja auto-puta, o čemu je danas bilo riječi u Bijeljini”, dodao je Dodik.

Dodik je naveo da SNSD, na čijem je čelu, kao i on lično, insistiraju na tome da svi koalicioni partneri u okviru skupštinske većine budu zadovoljni.

On je rekao da je pri podjeli funkcija u javnim preduzećima SNSD dobio 54 odsto vlasti, da bi zadržao širinu koalicije, navodeći da bi u slučaju da su ostali u koaliciji sa samo dvije stranke SNSD imao oko 67 odsto vlasti u javnim preduzećima.

“U pogledu zadržavanja mladih, svi zajedno treba to da ostvarimo za Republiku Srpsku i to podrazumijeva da i sa opozicijom treba da razgovaramo o važnim temama”, istakao je Dodik.

On je poručio da nema trenutka u kome nije spreman da razgovara sa svima i da je razumno da svi zajedno, shodno odgovornostima, razgovaraju o svim važnim pitanjima u Republici Srpskoj.

“Ovo je pitanje naroda i države, ne politike ili partije i ovdje moraju svi da budu okupljeni i daju doprinos”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je mala zemlja sa 1,2 miliona stanovnika, nema trezore pune zlata, nego u finansijskom smislu isključivo živi na bazi tekućih priliva.

“Uspjeli smo da izgradimo 120 kilometara autoputa i gradimo dalje, napravili smo bolnice, klinički centar i mnogo važnih stvari. Važno je to da dokaže i nama da to možemo”, kaže Dodik.

STIMULISATI INVESTITORE U SRPSKOJ

Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska spremna da razgovara sa svakim investitorom o posebnom stimulisanju ulaganja.

“U razgovorima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorili smo da bi veliki investitor koji bi došao u Republiku Srpsku dobio stimulanse kao što dobija i u Srbiji”, rekao je Dodik novinarima tokom posjete Bijeljini.

On je naveo da se traga za investitorom i da Republika Srpska može da angažuje principe podrške koje ima Srbija i njihova sredstva jer je to Vučićevo obećanje.

Dodik je ukazao i na problem nedostatka radne snage, ocjenjujući da je izgubljena industrijska klasa, te naveo da je podrška potrebna i domaćim investitorima.

“Preferiram domaće investitore i mislim da kao narod i država moramo promijeniti odnos prema domaćim investitorima, ne gledati ih kao problem društva, nego kao ljude koje treba podržati da bi održali svoju proizvodnju”, poručio je Dodik.

DODIK ZAHVALIO MLADIM SOCIJALDEMOKRATIMA ZA ENTUZIJAZAM

Dodik je danas tokom posjete Bijeljini zahvalio mladim aktivistima ove stranke koji su tokom “Aktuelnog časa sa predsjednikom” pokazali interesovanje da promovišu ovu političku organizaciju i njen aktivizam.

“Ovo je razgovor svoji među svojima, tako da će biti vrlo zanimljivo i imaćemo priliku da se dogovaramo o onome šta treba da radimo”, rekao je Dodik.

Predsjednik Gradskog odbora Mladih socijaldemokrata u Bijeljini Goran Janjić istakao je da je “Aktuelni čas sa predsjednikom” sigurno jedan od najvažnijih događaja koji je bijeljinski SNSD do sada organizovao.

On smatra da će ovaj zanimljiv, poučan i produktivan razgovor sa predsjednikom SNSD-a doprinijeti da mladi Bijeljine na kvalitetniji način razumiju aktuelne političke procese.

“Čast nam je i zadovoljstvo što je predsjednik odvojio vrijeme da razgovara sa mladim ljudima iz Bijeljine”, dodao je Janjić.

 

ATV