Prijedlog budžeta RS za 2022. godinu i Program ekonomskih mjera danas ne bi bili oboreni na sjednici Odbora za privredu NSRS da su na sjednicu došli svi članovi Odbora i da je imenovan još jedan član umjesto bivšeg poslanika Nedeljka Ćorića.

Upravo na sjednici Odbora za privredu nisu podržani ovi strateški dokumenti jer je opozicija imala većinu.

Predsjednik Odbora za privredu Maksim Skoko za Srpskainfo kaže da je na glasanju bilo sedam članova, a da je njih pet glasalo protiv, a dvoje za.

Osim Skoke (SPS), protiv su bili Miladin Stanić (SDS), Milan Radović (SDS), Milenko Vićanović (PDP) i Ljubimko Čakalj (spoljni član kojeg je predložio PDP). Za budžet i ekonomske mjere glasali su Ilija Tamindžija (SNSD) i Milutin Tasovac (SNSD). Sjednici Odbora je još prisustvovao i Zoran Lukić (spoljni član ispred SP), ali ju je napustio u toku rasprave i nije se vraćao.

Sjednici nisu prisustvovali Milan Petković (US) i Danijel Jošić (nezavisni poslanik, odnosno iz “Obrenove grupe” koji je dio skupštinske većine).

Inače, skupštinska većina imala je većinu u Odboru za privredu NSRS, ali je prvo “izgubila” jednog člana kada je SPS prešla u opoziciju, a nakon što je Nedeljko Ćorić (SNSD) imenovan za ministra saobraćaja i veza RS, odnos u ovom Odboru je postao ravnopravan 5:5. Ćorić je imenovan za ministra još u februaru ove godine.

Drugim riječima, da su svi članovi došli na sjednicu Odbora i da su glasali “stranački”, strateški dokumenti bi prošli jer Odbor ne bi imao stav po ovom pitanju i bila bi rasprava u NSRS bez mišljenja Odbora.

– Nije do odbora to što nije imenovan još jedan čan umjesto gospodina Ćorića. To je do Komisije za izbor i imenovanje – kaže Skoko.

Nakon što je Vlada RS povukla zahtjev za posebnu sjednicu NSRS, ponovo je održan Kolegijum NSRS koji je zakazao posebnu sjednicu sa istim dnevnim redom za 15 časova.

Srpskainfo