LAKTAŠI, 12. maja – Očekuje se da će masovna proizvodnja testova početi za nekoliko nedjelja.

Početkom prošle nedjelje počelo je epidemiološko istraživanje kolektivnog imuniteta, koje obuhvata 7.000 domaćinstava. Danas je testirana prva od 1.600 porodica iz Beograda i počinje pozivanje porodica u unutrašnjosti.

Marija Gnjatović iz Instituta za primjenu nuklearne energije za RTS kaže da test odlično radi i da dnevno može da se testira i do 1.000 uzoraka. Ona dodaje da je antigen stigao prošle nedjelje i da su u rekordno kratkom periodu uspjeli da naprave prototip testa, uz mnogo manje problema nego što su očekivali.

– Test odlično radi. Već smo ga testirali na 400 uzoraka negativnog pola, kao i na pozitivnim serumima i jako smo zadovoljni rezultatima – ističe Gnjatovićeva.

Naglašava da se pokazalo da je kvalitet testa odličan i da za sada nisu primijećeni nikakvi lažno pozitivni ili negativni rezultati. Smatra da kvalitet ovog testa definitivno ne zaostaje za kvalitetom uvoznih.

– Potrebno je da završimo validaciju na odgovarajućem broju uzoraka. Važno je i da se po ubrzanom postupku ispita stabilnost testa, ali ne očekujemo nikakve probleme. Za par nedjelja možemo da krenemo u masovniju proizvodnju – kaže Marija Gnjatović.

Ističe da nakon testiranja uzoraka rezultat može da se izda istog dana.

– U kom trenutku će građani biti obaviješteni o rezultatu, to već ne mogu da kažem. Radi se po protokolu koji je Medicinski fakultet napravio. Naše je da testiramo građane i istog dana izdamo rezultat – objasnila je Gnjatovićeva.

Smatra da postoji šansa i da Srbija počne sa izvozom svojih testova, jer će proizvodni kapaciteti biti znatno uvećani i da će testovi biti validni i ako virus mutira, jer su birane proteinske komponente virusa koje ne podležu mutacijama. Za testiranje je, kaže, samo potrebno dati krv.

Virus korona (Foto: Shutterstock)