Vakcina

Dok zemlje širom sveta trpe posledice restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa, mnogi zvaničnici podstiču očekivanja javnosti da će biti razvijena vakcina protiv KOVID-19 – ali, šta ako se to nikada ne dogodi?

To bi značilo da će ljudi morati da nauče da žive sa korona virusom – u skladu sa preporukama stručnjaka, mere karantina koje su trenutno na snazi bile bi oprezno ukidane i postepeno bi se vraćale neke slobode koje inače čine deo svakodnevnog života.

Međutim, testiranje na korona virus i praćenje kontakata zaraženih takođe bi, na kraći vremenski rok, postali deo naših života, a u mnogim zemljama, nagli povratak na mere samozolacije bio bi moguć u svakom trenutku.

FOTO: PROFIMEDIA

Čak i u slučaju da budu razvijeni lekovi, bez vakcine nećemo moći da sprečimo ponavljanje epidemija.

“Postoje virusi protiv kojih još nemamo vakcine. Ne možemo načiniti apsolutnu pretpostavku o tome da će se vakcina uopšte pojaviti, ili da će, ako se pojavi, proći sve testove efikasnosti i bezbednosti”, kaže za CNN David Nabaro sa londonskog “Imperijal koledža”, koji je takođe specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije za pitanje korona virusa.

Stoga, društvo mora biti spremno da se neprestano brani od korona virusa, ali i za nastavak društvenog i privrednog života, tvrdi ovaj ekspert.

Ipak, većina stručnjaka uverena je u to da će vakcine protiv KOVID-19 biti, delom i zato što taj virus ne mutira brzo, a neki očekuju da ona bude razvijena za godinu do godinu i po dana, iako u tako kratkom roku do sada nije razvijena nijedna vakcina.

Čak i ako vakcine nikada ne bude, to ne bi bio prvi takav slučaj, ističe CNN, podsećajući da, na primer, čovečanstvo gotovo četiri decenije čeka na vakcinu protiv virusa HIV.

Blic