LAKTAŠI, 25. marta – Blagosloven je onaj koji posti i moli se, govorili su sveti Oci. Blagosloven je dom u kom bar jedan član porodice posti reči su oca Pajsija.

Pricesce

Mnogi misle da su zaksnili ako ove nedelje nisu krenuli da poste, ipak nije kasno. Ako danas krenete da postite možete se pričestiti sledeće nedelje, a u svakom Hramu ima Liturgija.

Posvetite sebi vreme, probajte da se duhovno nahranite i sve će krenuti na bolje, vi ćete se bolje osećati. Da li postiti na vodi ili na ulju, vrlo je diskutabilno, postite po vašoj snazi. Potrudite se da podvig bude u meri.

„Uvek sito telo, obično pokazuje uvek gladnu dušu. Ko posti dušu gosti. Što više čovek posti, to više umanjuje brigu o svom telu i veliča radost svoje duše. Nije samo dovoljno reći i slušati: ovo postaje jasno samo po sebi kada se čovek stara da to primenjuje u životu“, kaže Vladika Nikolaj.

Probajte, neka vam bude blagosloveno.

Svetom pričešću pristupamo u pobožnom miru i tišini. Pred Svetim Putirom se ne krstimo, ne klanjamo, ne guramo se, jer možemo oboriti putir, što je veliki greh. Decu, stare i nemoćne UVEK puštamo da čaši priđu prvi. Posle pričešća, mirno se vraćamo na mesto i čekamo kraj službe.

Izvor: beogradskiportal.rs