LAKTAŠI, 27. jula – Seoske škole u Šimalovskoj, Gornjoj Jurkovici i Bukviku, bez obzira na mali broj učenika, neće biti zatvorene, izjavio je Dane Malešević, ministar prosvete i kulture RS.

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaMeštani protiv zatvaranja škole

On je rekao da će nastava u tim školama, gde u proseku ima desetak i manje učenika u pet razreda, biti organizovana kao i do sada. Ministar je time otklonio dileme donevši olakšanje u ova tri sela.

– Veliki broj škola u Potkozarju i Lijevče polju je zatvoreno zato što nije bilo racionalno organizovati nastavu zbog nekoliko učenika. To je u materijalnom smislu dalo očekivane rezultate, ali je stvorilo druge probleme, posebno u smislu ubrzanog izumiranja sela, gubljenja perspektive – rekao je Malešević.

Ovim je otklonjena dilema koja opterećava meštane Šimalovske, Gornje Jurkovici i Bukvika, koji su se usprotivili zatvaranju škola. Oni nisu spremni prihvatiti praksu da se, zbog malog broja učenika, škola zatvori, a učenici prevoze do susednih osnovnih škola. Više naših sagovornika iz ovih potkozarskih sela kaže da se, odlaskom učenika i nastavnika selo gasi.

– Tamo gde nema škole, nema više ni života. Primera ima mnogo, jer u poslednjih desetak godina su zatvorene i zauvek opustele škole u većini potkozarskih sela. Mladi bračni parovi sa decom u tom slučaju zauvek preseljavaju u grad, a u selu ostaju samo starci – smatraju sagovornici „Euroblica“ iz Gornje Jurkovice.

Strahuju i zbog problema u vezi prevoza učenika, zbog čega je na kraju prethodne školske godine bilo mnogo nejasnoća, a deo školaraca iz udaljenih sela nije išao na nastavu ili su roditelji bili prinuđeni da sami organizuju prevoz. Inače, problem stalnog smanjenja broja učenika registrovan prilikom nedavnom upisa u osnovne i srednje škole, ponovo je aktuelizovao problem pada nataliteta, ali i stalnih migracija u ovom regionu.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

Tako je Mirko Pisarić, odbornik u SO Gradiška zatražio od opštinske vlasti da utvrdi podatke o odlasku stanovništva da ih obelodani i predloži rešenja. Stalno smanjenje broja dece i učenika, smatraju u lokalnoj upravi u Gradiški, ne može se odvojiti od problematike smanjenja stanovništva.

– Sasvim odgovorno smo shvatili taj problem. Na lokalnom nivou pokušavamo različitim vidovima stimulisati natalitet, nagraditi uzorne učenike, usaglasiti školske programe sa potrebama tržišta rada. Takođe smo svesni da bez intenzivnijeg zapošljavanja, posebno u privredi i poljoprivredi, ne možemo očekivati napredak – rekao je Zoran Adžić, načelnik Gradiške.

On je istakao i da ukoliko roditelji nemaju posla, oni moraju promeniti životnu sredinu, a time i za svoje potomke potražiti bolju budućnost.

Konkretnim podacima o odlasku učenika oglasili su se i u dve gradiške osnovne škole, “Sveti Sava” u Dubravama i „Kozarska djeca” u Kruškiku. Tokom prošle školske godine iz njihovih učionica otišlo je pedesetak učenika.

– To je za nas veliki gubitak koji se mora odgovorno shvatiti i analizirati – kaže Rajna Soldat, direktor OŠ u Dubravama.

Njena koleginica Zora Malešević iz Kruškika precizirala je da su bivši učenici napustili RS i BiH te otišli sa roditeljima u evropske zemlje.

Bez đaka u deset sela

U većini mesta gradiške opštine, nastava se izvodi sa deset i manje đaka u četiri razreda. Prethodno su škole zatvorene u desetak sela, među kojima u Miljevićima, Romanovcima, Mičijama, Treboljanima, Bereku… a školske zgrade opustele. To se loše odrazilo i na srednje škole, posebno Gimanziju gde nekoliko godina ne uspevaju upisati planirani broj učenika i odelenja.

Sedam odeljenja manje u Srpcu

Mara Cvijanović Delević, odbornica u SO Srbac naglasila je poražavajuće podatke iz Centra srednjih škola. U ovoj ustanovi je tokom poslednjih nekoliko godina „nestalo” više od sedam odeljenja sa 180 učenika.

– U srbačkom srednjoškolskom centru do skora je bilo 600 učenika, a sada je ta brojka pala na 420 učenika – upozorila je ona, zalažući se za sistemske mere koje će zaustaviti nepovoljan trend.

 /EuroBlic/