LAKTAŠI, 01. decembra – Danas je Svetski dan borbe protiv SIDE, koji se obeležava svakog prvog decembra od 1988. godine. Tog dana iskazuje se podrška obolelima od ove teške bolesti

AIDS, SIDA, HIV, Borba protiv Side
Foto-ilustracija: Profimedia

Osim što na ovaj dan iskazujemo podršku obolelima, važno je i izgraditi svesnost o tome koliko je SIDA opasna, kako se prenosi i koje su metode zaštite. Saznajte korisne informacije o ovoj bolesti:

Šta je HIV, a šta sida

Sida (od frnacuskog: syndrome d'immunodéficience acquiseili) ili aids (od engleskog: acquired immune deficiency syndrome) je bolest imunog sistema, sa najčešće fatalnim ishodom. Ovu bolest uzrokuje virus HIV (humani imunodeficijentni virus), koji pogađa ljudski imuni sistem i otežava borbu protiv bakterija, ostalih virusa, infekcija i bolesti. Osoba koja je zaražena HIV virusom, ne mora i da oboli od side, a često se dešava da zaraženi godinama ne znaju da u sebi imaju HIV, jer simptomi mogu da se jave mnogo kasnije od datuma inficiranja.

Foto-ilustracija: Foter/greyloch

Kako se hiv prenosi

HIV virus se prenosi zaraženom krvlju, spermom ili putem vaginalne tečnosti. Aktivnosti koje mogu dovesti do toga su seks bez zaštite sa osobom koja je već zaražena, deljenjem igle ili špriceva kontaminiranih virusom, a virus bebi može preneti i majka dojenjem, ukoliko je zaražena. Takođe, korisno je znati da druge polno prenosive bolesti, kao na primer klamidija ili gonoreja, mogu da oslabe organizam i učine osobu podložnijom HIV virusu.

To, naravno, ne znači da treba izbegavati bilo kakav kontakt sa HIV pozitivnom osobom, jer se virus NE PRENOSI – dodirom, zagrljajem, poljupcem, kašljanjem ili kijanjem, korišćenjem bazena zajedno sa zaraženom osobom, deljenjem postelje, kao ni korišćenjem istog pribora za jelo.

Kako se zaštititi

Kako biste umanjili rizik da se zarazite HIV virusom, obavezno koristite kondome prilikom seksualnog odnosa, ne menjate često seksualne partnere, ne delite ni sa kim seks igračke, a  ukoliko želite da se tetovirate ili stavite pirsing, pažljivo odaberite mesto gde ćete to uraditi jer je važno da oprema bude sterilna.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Kako se testirati na HIV

Svakako bi bilo pametno da pre testiranja porazgovarate sa lekarom opšte prakse, kako bi vam dao precizna uputstva. Test krvi je jedini pouzdan način dijagnostikovanja HIV, a u uzorku krvi se proverava prisustvo HIV antitela u organizmu.

U svakom slučaju, ukoliko ste u nekom trenutku bili izloženi riziku zaraze ovim virusom (seks bez zaštite, na primer), trebalo bi da uradite test. Imajte na umu da dobijanje preciznih rezultata zavisi od vremena kada ste bili izloženi virusu – potrebno je da prođe tri meseca da bi se na testu mogla videti HIV antitela. Dakle, tek nakon tri meseca od izloženosti virusu, test će pokazati ukoliko je osoba zaražena.

Gde se radi test

Test se može uraditi u Gradskom zavodu za javno zdravlje, a više informacija u vezi s tim možete dobiti u Savetovalištu za HIV/AIDS.

Imajte na umu da za sidu još uvek ne postoji lek, ali određeni medikamenti mogu da uspore razvoj bolesti. Zbog toga KORISTITE KONDOME, to je najjednostavniji i najefikasniji način prevencije.

(Telegraf.rs / Mondo)