LAKTAŠI, 06. septembra – Hram “Svetih Konstantina i Jelene” u selu Mrčevci (Opština Laktaši) je spomen hram mještanima koji su strijeljani 28. septembra 1944. g. u groblju u Mrčevcima od strane NDH, ali i svim borcima i civilima iz Mrčevaca stradalim u ratovima u 20. vijeku.

Mrcevci crkva

Hram Svetih Konstantina i Jelene u Mrčevcima

 

U hramu se nalazi vrlo važna ikona Svetih apostola Vartolomeja i Varnave koja datira iz 19. vijeka. Način na koji je dospjela u hram je nesvakidašnji. Naime, u toku ratne 1941. g. nepoznata porodica, njih četvoro, u kasnim satima je zakucala na vrata Blagoja i Anke Bošnjak.  Preplivali su Vrbas bježeći ispred neprijatelja. Nisu nosili ništa, samo je domaćin nosio na leđima ikonu. Zamolili su Anku da ostave ikonu kod njih na čuvanje. Bila im je vrlo važna. Dogovor je bio da ako se vrate živi doći će po nju,a ako ne neka ostane u kući Bošnjak. Nisu se nikada vratili. Anka je čuvala ikonu 33 godine i na samrti ju je predala snaji Mici i unuku Mili u Aleksandrovac i ispričala šta se desilo. Kod njih je ikona bila još 40 godina, sve do 2014. g. kada su je pridarili hramu u Mrčevcima.

Ikona Mrcevci                              Svijecnjak

Ikona Sv. ap. Vartolomej i Varnava (19. vijek)               Svijećnjak star 72 godine

 

U hramu se nalazi i svijećnjak star 72 godine koji je Vida Kelečević darivala za pokoj duše sina Veseljka koji je strijeljan 28. septembra 1944. g. od strane NDH.

Službe u hramu u Mrčevcima su svakog mjeseca u poslednju nedjelju i na praznike: Božić, Pravoslavna Nova godina (doček), Blagovjesti, Navečerje Savindana, Veliki Četvrtak, Veliki Petak, Vaskrs, Sv. Konstantin i Jelena, Navečerje Petrovdana, Ivanjdan, Preobraženje, Usječenje, Krstovdan i Vavedenje. Uoči Sv. Konstantina i Jelene (2. jun) održava se manifestacija Veče folklora – Mrčevci.

jerej Stanko Ćelić