SUBOTICA, 17. januara – Kombinacija 1,3,7,10,19,20,30 osvojila je najveći dobitak loto sedmice ikad u iznosu od nevjerovatnih šest miliona evra.

loto

Uplata je izvršena u Subotici, a od tog trenutka srećni dobitnik je postao najtraženiji čovjek u Srbiji. Jedni mu čestitaju, drugi zavide, a većina se vjerovatno pita kako će novac potrošiti. O tome kako je najpametnije utošiti novac o kojem većina nas može samo da sanja, pitali smo ekonomiste i privrednike, piše Blic.rs.

Dragoljub Vukadinović: Treba ulagati u proizvodnju

– Mislim da je najpametnije u današnje vrijeme na našim prostorima novac uložiti u proizvodnju ili u turizam. Proizvodnja je svakako dužeg daha od trgovine i smatram da je će dobitnik na taj način da očuva novac – kaže Dragoljub Vukadinović, predsjednik Metalac grupe koji dodaje da je pored proizvodnje isplativo uložiti u neki luksuzan hotel, restoran i generalno u turizam i ugostiteljstvo.

Milan Knežević: Najpametnije u zlatne poluge

Nešto drugačijeg mišljenja je vlasnik tekstilne industrije Modus, Milan Knežević. On bi dobitniku savjetovao da ulaže u zlato.

– Najkraće moguće, smatram da je dobitniku najpametnije da uloži u zlatne poluge i da ih deponuje u depo u Londonu – objašnjava Knežević koji ističe da je današnje vrijeme nepovoljno za investiranje u Srbiji.

Ismail Musabegović: Trećina u zlato, trećina u nekretnine, trećina u gotovini

 

Da je zlato dobra opcija, djelimično se slaže i ekonomista Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

 

– Trenutno je sužen izbor u šta bi srećni dobitnik mogao da ulaže. Mnogo toga zavisi od njegovog investicionog znanja, ali ja se slažem sa oprobanom formulom: jedna trećina u zlato, jedna trećina u gotovini, jedna trećina u nekretnine – to je uvijek najbolje – kaže Musabegović i dodaje da je taj princip uvijek najpametnije paralelno primjenjivati, jer ako padne vrijednost zlata, ne mora da znači da će u istom trenutku pasti i vrijednost nekretnina i obrnuto.

Pored navedenog Musabegović objašnjava da je dobro ulagati i u akcije na berzi, kao i u državne obveznice, ali da je dobitniku za to neophodna pomoć stručnjaka koji bi ga uputio u to šta je najbolje.

Branislava Gajić: Dio donirati, dio u biznis

– Smatram da taj novac treba posmatrati kao poklon i iskoristiti ga za neko dobro – u smislu da se dio pokloni ljudima kojima treba, a da se dio investira tako da dalje kreira novu vrijednost, umjesto da se samo potroši. Ko ima više smisla za finansije i preduzetništvo, možda je najpametnije da uloži u biznis, a ko nije sklon tome u stabilnije stvari poput nekretnina – navodi Branislava Gajić, direktorka Infostuda koja dodaje da je zgodno raspodijeliti investicioni rizik i na nekoliko biznis grana, ali da je svakako dobro i dio ostaviti “u šteku” jer novac koji lako dođe, lako može i da ode.

Ona dodaje da je svakako gotovinu bolje potrošiti na školovanje i putovanja, a ne na materijalna dobra, jer ona stvaraju samo dodatne troškove i prazne “džak novca”. Posavjetovala je dobitnika i da pročita knjigu “Bogati otac, siromašni otac” Roberta Kiosakija, koja mu može pomoći u odluci.

Zoran Grubišić: Prvo zaštita novca, pa ulaganje u konzervativnu strategiju

Pošto je novac dobijen na spekulativnoj osnovi, prvo što bih predložio dobitniku je da uradi zaštitu novca i da najveći deo uloži u nešto konzervativno što je u ovom trenutku najstabilnije, a svakako je dobro ulagati u stabilne valute – zaključuje ekonomista Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji koji dodaje da je u konzervativnu strategiju uložiti i dve trećine novca.

Ona poslednja, prem anjegovom mišljenju, treba ostati dobitniku da se počasti na svakodnevne potrebe, proširenje stana i slično.

 

Blic