LAKTAŠI, 12. marta –  Na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj ovog jutra vozi se po mokrim i klizavim kolovozima zbog kiše koja je padala tokom noći, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.
Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se na magistralnom putu Mrkonjić Grad-Ključ u mjestu Dragoraj, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, na lokalitetu Srpskih Toplica.

2a934-autoput-696x292
Vozačima iz AMS skreću pažnju na mogućnost odrona zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina i izdvajaju pravce Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo- Foča, Foča-Šćepan Polje, Zvornik-Konjević Polje, Karakaj-Caparde, Višegrad-Ustiprača-Rogatica i Višegrad-Brodar-Rudo.

Na dionici magistrlanog puta Klašnice-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Prnjavoru, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”.

Zbog sanacionih radova saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

I dalje je zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Karan-Novi Grad, a postavljena je vertikalna saobraćajna signalizacija i fizičke prepreke.

U toku je izgradnja vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici regionalnog puta Ukrina-Klupe.

Jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na dionici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari.

Zbog aktiviranih klizišta saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, na dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača.

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do.

Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom signalizacijom.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog izlivanja rijeke Sane u prekidu je odvijanje saobraćaja na lokalnim putevima Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Danas počinje preventivna kampanja pod nazivom “Osvjetlaj obraz domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom”, koja će trajati do kraja marta, a sprovodi je AMS Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i lokalnim zajednicama.

Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača traktora kako bi na putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svjetlosno-signalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbjedno prevozili lica i teret na traktorskoj prikolici.

Danas u 10.00 časova, na platou ispred SD Srbac, za vozače traktora iz srbačke opštine biće organizovano savjetodavno predavanje i podjela žutih rotacionih svjetala, svjetloodbojnih “3M” traka za bolje uočavanje traktora i prikolica po noći i saobraćajno-preventivni materijali.

U toku je i tradicionalna republička kampanja “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas”.

AMS Republike Srpske poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza.

Na području Federacije BiH kolovozi su pretežno mokri ili vlažni i pojačana je frekvencija vozila u blizini većih gradskih centara.

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle.

Na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu Resanovci-Drvar, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno na dionicama Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar i Bugojno-Novi Travnik.

Na graničnim prelazima zadržavanja ovoga jutra nisu duža od 30 minuta.

 

Srna