PRNJAVOR, 11. aprila – Osmadestdvogodišnja Nedeljka Vujičić iz Donjih Vijačana kod Prnjavora je, ipak, preminula i, poslije niza peripetija i filmskog zapleta, sahranjena u srijedu na mjesnom groblju. I to na drugoj njenoj organizovanoj sahrani, u roku od svega nekoliko dana, pošto je srce starice, uistinu, prestalo da kuca u noći između ponedjeljka i utorka, a ne prošlog petka, kako je to prvobitno bilo dojavljeno ožalošćenoj porodici i komšijama.

 Prnajvor

“Sa pripremom sahrane počeli smo u prošlu subotu, kada nam je Nedeljkin rođak Žarko telefonom iz Banjaluke, gdje joj je otišao u bolničku posjetu, javio da je ona umrla i da spremamo ukop. Nedeljka je živjela sa sestrom Petrom, pa smo se okupili da organizujemo dostojnu sahranu. Obaviješten je sveštenik, a naručili smo i šator za 100 ljudi, sa hranom i pićem za pokoj duše umrle”, priča za “Novosti” Nedeljkina prva komšinica Zora Moravac.

Njen suprug Dragan je sutradan, u nedjelju, sa pogrebnikom i pogrebnom opremom otišao u Banjaluku po telo navodne pokojnice, gdje je uslijedio pravi šok. U mrtvačnici Gradskog groblja u Banjaluci pregledali su više preminulih žena, ali među njima nikako nisu uspjeli da pronađu i Nedeljku.

Potom su se telefonom za njeno zdravlje raspitali u UKC RS Banjaluka, odakle im je rečeno da je starica još živa, da je pod terapijom i u veoma lošem stanju. Tako su se u Prnjavor vratili praznih kola.

Prve komšije zajedno sa Nedeljkinom sestrom Smiljkom i sinom, pristiglim iz Slovenije, otišli su u ponedjeljak u posjetu u Banjaluku. Međutim, nisu imali priliku da je vide, što im je medicinsko osoblje obrazložilo teškim stanjem i intenzivnom negom pacijenta.

Druga vijest telefonom da je Nedeljka preminula stigla je od seoskog poštara. Tek kada je ubrzo stigao i telegram iz UKC, otpočele su pripreme za njenu “drugu” sahranu. A, pogrebnik se u Banjaluku uputio tek kada mu je potvrđeno da je tijelo preminule dopremljeno u mrtvačnicu Novog groblja.

Ostala je misterija kako je zaista došlo do dezinformacije o preranoj smrti Nedeljke Vujičić. Njen rođak Žarko Gajić je kategorički tvrdio da mu je, navodno, medicinska sestra ili neko drugi od osoblja, rekao da je ona preminula, ali nije otklonio mogućnost da mu je to rečeno za “nekakvog Nedeljka Vujičića, ili Vučića”.

 

Nezavisne