33.9 C
Laktaši
Srijeda, 23 Juna, 2021

Statistika koja obećava – TURIZAM u Laktašima bilježi dobre rezultate

0

LAKTAŠI, 21. januara – Prema podacima kojima raspolaže JU Turistička organizacija opštine Laktaši  u 2018. godini na području opštine je evidentirano 33319 registrovanih noćenja, što predstavlja povećanje za oko 13% u odnosu na 2017. godinu,  čime je nastavljeno povećanje obima turističkog prometa koji se na području opštine  bilježi prethodnih godina.

Banja Laktaši

Kada je u pitanju broj dolazaka turista, primjetno je povećanje broja dolazaka  inostranih turista za  19%. Ukupan broj posjetilaca na području opštine Laktaši, porastao je 3% u odnosu na  isti period 2018. godine.

Navedeno povećanje primjetno je kod inostranih turista. Broj noćenja inostranih turista povećan je sa 20722 koliko je registrovano u  2017. godini na 25500 noćenja u  2018. godini, što je za 23 % ili  4778  noćenja više u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj noćenja ostvaren je u hotelu San, zatim slijedi hotel Ćubić.

Na povećanje broja turista koji posjećuju Laktaše, doprinijelo je i uvođenje tri nove avio linije niskobudžetne aviokompanije „Ryanair“, koje saobraćaju sa Aerodroma Banja Luka, na relacijama Memingen, Brisel i Stokholm.

banja_slatina_banja_luka_banjski_turizam_bih

Ukupan broj noćenja na području opštine Laktaši je realno znatno veći od prikazanog, imajući u vidu da statistikom nije obuhvaćen promet u Banji Slatina, koja svoje kapacitete najvećim dijelom popunjava preko Fonda zdravstvenog osiguranja.

U 2018. godini otvorena su dva nova smještajna kapaciteta motel Jezero koji raspolaže sa 48 ležajeva i hostel Banja Laktaši koji raspolaže sa 26 ležajeva.

Takođe je primjetno  i povećanje broja registrovanih pružaoca usluga privatnog  smještaja koji pružaju ugostiteljske usluge na selu, kao i pružalaca usluga u apartmanima, kućama za odmor  i sobama za iznajmljivanje.

Laktaši etno

Prikupljeni statistički podaci govore u prilog tome da se turistička 2018. godina može okarakterisati kao izuzetno dobra, te u značajnoj mjeri doprinosi uvećanju ukupnog obima turističkog prometa koji se bilježi u Republici Srpskoj.