LAKTAŠI, 20. septembra – Proizvodnja piletine u BiH lane je zabeležila najveći nivo u proteklih 10 godina, što je posledica činjenice da građani zbog sve većeg siromaštva uglavnom jedu ovo meso.

Foto: RAS Srbija

Tako u strukturi svežeg mesa već godinama dominantno mesto zauzima proizvodnja mesa peradi, sa učešćem od čak 60 odsto.

Prošle godine je proizvedeno čak 59.000 tona ovog mesa, što je za čak 10.300 tona više nego godinu pre. To znači da je za samo godinu dana proizvodnja pilećeg mesa u BiH skočila za više od 20 odsto.

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da kilogram junetine bez kosti košta oko 13, kilogram svinjetine sa kostima 8 KM, dok se prosečna cena pilećeg mesa kreće oko 5 KM.

To je razlog što većina građana BiH, s obzirom na prilično tešku materijalnu situaciju, uglavnom kupuje upravo ovo meso.

Među njima je oko pola miliona nezaposlenih i otprilike toliko onih koji žive ispod granice siromaštva, s obzirom na činjenicu da njihova primanja ne prelaze 240 KM.

Čorbica dva puta mesečno

U teškoj poziciji svakako su i penzioneri, od kojih najmanje jedna trećina, kad je reč o potrošnji mesa, sebi može da priušti samo piletinu.

– Mnogi penzioneri imaju takve penzije da samo dva puta mesečno mogu da naprave neku čorbicu od piletine, dok drugo meso samo mogu da sanjaju. Zato ne čudi što je proizvodnja piletine u porastu, dok je, generalno, potrošnja mesa zbog siromaštva sve manja. Naš, kao i jelovnik većine građana, uglavnom se svodi na hleb i testeninu. Voće i povrće za nas je takođe veliki luksuz. Činjenica je da naši građani žive izuzetno lošim standardom – kaže član banjalučkog Udruženja penzionera Nenad Ratković.

Ranija istraživanja svetskih organizacija i institucija pokazala su da stanovnik BiH u proseku godišnje pojede 28 kilograma mesa, za razliku od EU čiji građani u svojoj prehrani godišnje potroše čak 91 kilogram.

S druge strane, potrošnja hleba po stanovniku kod nas iznosi 110, a u Evropi tek 35 kilograma. Mleka jedemo dva puta manje, voća pet, a ribe čak sedam puta manje nego Evropljani.

Pala potrošnja mesa

Za samo četiri godine prosečna mesečna potrošnja u BiH smanjena je za više od 10 odsto, pokazali su rezultati najnovije Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH.

Pad životnog standarda posebno se odrazio na trošak prehrane, koji je u pomenutom periodu pao za čak 15,8 odsto.

Tako je domaćinstvo u BiH u 2011. za hranu i bezalkoholna pića u proseku mesečno trošilo 493, a tokom 2015. godine 415 KM. Mesečna potrošnja mesa pala je za 33, mleka za 16, voća za 10 KM.

 

/Blic.rs/