LAKTAŠI, 2. avgusta – Malina vrhunskog kvaliteta prodaje se na veće i na manje količine u malinjaku porodice Đurić u Grabovici kod Kotor Varoša.

Radi se o visokokvalitetnoj malini sorte MIKER.

Malina se prodaje u pakovanjima od jednog kilograma.

Cijena prilikom ličnog preuzimanja na malinjaku je 3,5 KM za kilogram, dok je cijena maline koja se dostavlja na području  Čelinca, Banjaluke i Laktaša 4 KM.

Kontakt telefon  za narudžbu je:

065/ 274 477

Za veće količine narudžbe se primaju dan ranije.

Malina je odličan izvor vitamina C (26,2 mg, što čini 44% RDA), a od ostalih vitamina sadrži vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa. U malim količinama sadrži gotovo sve minerale.

Malina je nutritivno posebno zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a  antioksidativna aktivnost maline za 50% veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od paradajza i tri puta veća od kivija.

Antocijani daju malini jaku crvenu boju, štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, sadrže jedinstvena antimikrobna svojstva, utiču na sprječavanje pretjeranog rasta bakterija i gljivica u tijelu (kao što je Candida alibicans).

Odličan je izvor fruktoze, flavonoida, vitamina (C i E), minerala (pogotovo kalijuma). Ipak, ovo voće je najbogatije vlaknima. Antocijanini i polifenolna jedinjenja koja su sastavni dio malina su moćni antioksidansi koji imaju antikancerogena svojstva pa je ovo voće dobrodošlo kao zaštitnik od mnogih bolesti.

Konzumacijom malina tijelu obezbjeđujemo energiju, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje zdravog tkiva, na prvom mjestu krvnih sudova.

Korisna je za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod djece, suzbijanje mučnine i povraćanja.

Ovo voće siromašno je kalorijama, a bogato vlaknima. Fitonutrijenti iz malina podstiču rad metabolizma i pridonose vitkosti. Rheosmin, fitonutrijent pronađen u ovom voću, podstiče aktivnost enzima, ubrzava metabolizam ćelija masnog tkiva te smanjuje rizik od nastanka masne jetre.

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji djeluju protivupalno, sprečavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje tjelesnih ćelija. Među njima su antocijanin (daje malini crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan je za moždane funkcije) te elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka.

Čisti krvne sudove i snižava holesterol

Veliko bogatstvo biljnih vlakana čini malinu odličnom za poboljšanje rada crijeva, a poznato je i da biljna vlakna usporavaju apsorpciju šećera i holesterola u krv, pa tako malina može pomoći regulaciji šećera, kao i holesterola u krvi. Savršeno čisti krvne sudove.

Maline su idealna hrana za dijabetičare. Iako su slatkog okusa, imaju nizak glikemijski indeks pa drže nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Sadrže i antocijanine i polifenole, koji štite zdravlje srca i sprečavaju nastanak periferne bolesti arterija.