LAKTAŠI, 01. marta – Kada štitna žlezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće
79368_devojka_ls

Foto: Profimedia

Za mnoge od ovih znakova, žene bi pomislile da su samo naznaka prehlade ili umora, i potom bi nastavile sa kućnim aktivnostima. Međutim, ovi znakovi mogu vrlo lako biti upozorenje na bolest, koja nije nimalo bezazlena.

 

Štitna žlezda se nalazi na prednjoj strani vrata i ima oblik leptira. Ako ona radi previše, proizvodi previše hormona koji mogu imati ozbiljno dejstvo na organizam. Ali, ukoliko radi presporo, to takođe nije dobro.

 

1. Konstantno ste loše volje

 

Kada štitna žlezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće. Može doći i do pojave agresije.

81014_devojka-profimedia_ls

2. Zatvor

 

Poremećen rad štitne žlezde takođe utiče i na usporavanje probave, što dovodi do zatvora i težeg pražnjenja organizma.

 

3. Previše spavate

 

Ukoliko osetite da ste previše ”usporeni” to može biti zbog štitne žlezde! Dolazi do smanjenja ili potpunog prestanka nekih telesnih funkcija, što vrlo često dovodi do pospanosti.

 

4. Gubitak kose i suva koža

 

Lučenje premalo hormona štitne žlezde može dovesti do sušenja kože, čak iako napolju nije zima. S obzirom da je koža povezana sa dlakom, ni kosa nije pošteđena.

 

5. Nagli dobitak na težini

 

Hipertireoza (ubrzan rad žlezde) je često glavni uzrok gojenja, čak iako jedete istu količinu hrane kao i uvek.

74314_zabrinuta-zena_ls

 

6. Gubitak libida

 

Smanjenje seksualne želje je čest simptom kod žena koje imaju oboljenje štitnjače.

 

7. Bol u mišićima

 

Lučenje premalo hormona štitne žlezde uzrokuje bol u mišićima i tetivama čak iako se ne bavite nekim sportskim aktivnostima.

 

8. Lupanje srca

 

U slučaju preteranog lučenja hormona, može doći do pojačanog lupanja srca.

 

9. Gubitak koncentracije i vrtoglavica

 

Ako vam je glava odjednom čudna na dodir i često imate vrtoglavicu, u vašem telu je previše hormona štitne žlezde.

 

23386_umorna-devojka_ls

10. Visok krvni pritisak

 

Kada žlezda nije dovoljno aktivna, dolazi do povećanja pritiska i nikakvi lekovi za njegovo sniženje ne rešavaju problem.

 

11. Bol u grlu i vratu

 

S obzirom na to da se štitna žlezda nalazi u ovom delu, nije ni čudo što i ovaj simptom može ukazivati da nešto nije u redu. Ukoliko primetite otok na vratu, odmah posetite lekara!

 

 

StilKurir.rs