LAKTAŠI, 25. marta –  U BiH će za najkasnije dvije sedmice stići oko hiljadu migranata, piše “Dnevni avaz” pozivajući se na izvore iz vlasti BiH.

 
Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da ova institucija nema smještaj za te ljude, te napomenuo da su neki od smještajnih kapciteta uništeni posljednjih mjeseci.

Ujić je istakao da bi nadležne institucije BiH trebalo da naprave strategiju za doček većeg talasa migranata, pogotovo što je Hrvatska najavila zatvaranje granice.

Prema njegovim riječima, u BiH trenutno postoji Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu sa 120 mjesta, te Azilantski centar u Delijašu, koji može da primi oko 300 lica.

Ujić je istakao da se legalni prihvati imigranata iz godine u godinu povećavaju za oko 20 odsto, dok je ilegalne teško i izračunati.

“Za dva mjeseca ove godine u BiH je nelegalno ušlo 1.500 lica, što je drastično više nego ranije”, upozio je Ujuć.

Službi za poslove sa strancima nedostaje oko 90, a Graničnoj policiji BiH oko 580 službenika.

Ujić je napomenuo da je Savjet ministara saglasan da treba ojačati Graničnu policiju BiH i Službu za poslove sa strancima.

“To je lako reći. Nama je, zbog administrativnih zavrzlama, potrebno najmanje osam mjeseci da zaposlimo jednog inspektora”, rekao je Ujić.

Međunarodne agencije saopštile su da se u Grčkoj nalazi oko 60.000 migranata koji čekaju ljepše vrijeme, pa da se preko Albanije i BiH upute ka Evropi.

Prema navodima “Dnevnog avaza”, tri od četiri proljetne migrantske rute vode preko BiH.

 

Srna