LAKTAŠI, 23. februara – Ledeni vazduh iz Sibira sledeće nedelje će okovati Evropu, sve do Velike Britanije koju će zadesiti najhladnija zima u poslednjih nekoliko godina, uz obilne snežnih padavine.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Oluja sa Arktika, koja se naziva “zver sa istoka”, u nedelju uveče će doneti ekstremno niske temperature, u nekim oblastima i do minus osam stepeni Celzijusovih, što je ekstremno nisko za Brinatniju, dok će u drugim delovima Evrope temperatura padati do – 20 stepeni u jutarnjim satima.

AP_sneg_u_parizu_vesti_blic_safe

Kako piše “Gardijan“, zbog neobičnog strujanja vazduha mraz će se protezati preko Britanskih ostrva, severne Evrope i zapadnog Sibira, pri čemu će maksilamalne dnevne temperature biti tek jedva iznad nule u, dok se u Rusiji najavljuje i do neverovatnih -50 stepeni Celzijusovih. Hladni talas doneće i velike snežne padavine i oluju u većini Evrope

– Nismo imali ovako niske temperature u ovom delu godine, u februaru, još od 2013. godine. Ali to je neobično, pogotovo što je prilično kasno u sezoni. Proleće će biti odloženo ovim zahlađenjem, jer će 1. marta ledeni talas biti tek na polovini – rekli su britanski metorolozi.

Tokom dana u ponedeljak, očekuje se temperatura oko nule u većem delu kontinenta, dok će jedino Severna Irska izbeći naglo zahlađenje. Sneg se očekuje uglavnom u istočnim područjima i verovatno će se akumulirati u nekim delovima.

Foto: avaz.ba / RAS Srbija

Lekar iz Engleske, doktor Tomas Vajt, upozorio je građane da ledeno vreme može da ima ozbiljne posledice po zdravlje ljudi. Sa danima koji su sada malo duži i sa više svetla može se lako zaboraviti da hladno vreme još uvek može da ubije, poručio je doktor Vajt.

– Građani stariji od 65 godina, oni sa hroničnim bolestima srca i pluća i mala deca, posebno su ugoroženi tokom hladnog vremena, jer se njihova tela muče sa padom temperatura – rekao je britanski lekar.

 

Blic