LAKTAŠI, 13. oktobra – Stižu nam velike slave, neki bi rekli prava „sezona“ slava u srpskom narodu. Šteta je načinjena, a Srbi generalno nisu shvatili šta slava treba da predstavlja, uglavnom se sve svodi na „pir“, hranu, piće, partiju ogovaranja i tu se sve zavrašava.

Sveti-apostol-Luka

Koliko pravoslavnih uopšte zna život svetitelja koji slavi tog dana? Većina kaže, to je meni moj deda ostavio i daljih komentara nema. U susret nam dolazi sveta Petka (27. oktobar) pa onda i sveti Luka  (31.oktobar sreda). Zašto smo u zagradi stavili „sreda“, vrlo namerno.

Srbi, nemojte slaviti slavu ako ćete sredom i petkom postavljati mrsnu trpezu. Stvarno je pred Bogom većeIzvor ne slaviti, nego nakaradno ismevati zaštitnika svoje kuće. Ponovo će se javiti ljudi i reći, meni je pradeda tako ostavio, čak i da jeste nemojte da radite nešto što je potpuno nepravilno, i to je jedna od stvari koja donosi nemir u vaše domove umesto očekivanog blagoslova.

Dakle, ukoliko vam slava padne u sredu ili petak ili u toku bilo kog posta, trpeza OBAVEZNO MORA BITI POSNA, bez ikakvih razmišljanja, ako poštujete svog zaštitnika, tako ćete uraditi.

Izvor: beogradskiportal.rs