ATINA, 28. septembra – Moćna oluja pogodila je danas južni dio Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim zonama Atine, prenosi AP.

oluja-mediteran

Agencija ANA prenosi da je na meteorološkom servisu ove opservatorije meteo.gr navedeno se da se na moru između Peloponeza i ostrva Krit očekuju talasi viši od 11 metara.

Navodi se da su zatvorene škole u grčkoj prestonici i u još nekim dijelovima zemlje, a spasilačke službe biće u pripravnosti cijelog vikenda.

AP navodi da se očekuju udari vjetra brzine do 100 kilometara na čas.

Navodi se da je obnovljen saobraćaj pojedinih trajektnih linija iz luka blizu Atine, koji je bio obustavljen prethodna dva dana, a zbog nevremena je bilo i otkazivanja avionskih letova.

severe-weather.EU@severeweatherEU

Models are in very good agreement in potentially intense warm core cyclone *MEDICANE* in the Ionian sea this Friday. The Medicane could make landfall in SW Greece early Sunday with extremely severe winds, high waves, torrential rainfall & flash floods: http://www.severe-weather.eu/mcd/an-intense-medicane-increasingly-likely-to-develop-in-the-ionian-sea-on-friday-sept-28th/ …

 

Grčka nacionalna meteorološka služba EMY objavila je da se danas očekuje pogoršanje vremenskih uslova na ostrvu Krit, na Kikladima, a dijelom i na jugu i zapadu kontinetalne Grčke.

 

Moćna i rijetka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogodiće ovog vikenda istočni dio Sredozemlja, javlja CNN.

Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju “Medikejn” (Mediterranean + hurricane, srpski “Medigan” – Mediteran + uragan).

Navodi se da se, prema istraživanju objavljenom 2011, svega jedan ili dva “Medigana” dese tokom godine i da se ove moćne najčešće javljaju u septembru i oktobru, kada je površina Sredozemnog mora i dalje prilično topla, ali se mogu desiti u bilo koje doba godine.

Područje blizu italijanskog ostrva Sicilije “Medigan” je pogodio u novembru 2014. godine.

Najnovija oluja pokrenula je u posljednjih nekoliko dana bujične poplave širom Tunisa i Libije, a sada je preko Mediterana krenula sjeverno ka Evropi.

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora vjerovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da sutra polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južnog dela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

Si-En-En navodi da će područja Grčke i Turske pogoditi velike padavine i veoma jaki udari vetra.

Navodi se da se, na sreću, “Medigan” neće dugo zadržati nad jugoistočnom Evropom, prenosi Blic.