LAKTAŠI.5.aprila- Na severu Republike Srpske, u srcu Lijevča polja, pored moćnih Zetora, Ursusa, nemačkih ili američkih traktora, uz neobičan zvuk svakodnevno radi traktor bez službenog imena. Njegov vlasnik i autor, Zoran Čergić nazvao ga je iz milja “Stodel”. Tako je nazvan, jer je baš tako i sklopljen, od stotina delova nabavljenih širom zemlje, sa raznih otpada.

Traktor sa najviše radnih sati u kraju

Danima i mesecima Zoran je sakupljao delove sa nekoliko bačenih različitih mašina i napravio traktor, najneobičniji ne samo u njegovom kraju, već i šire.

Zoran kaže da je ova poljoprivredna mašina najstarija u celom kraju i ne veruje da bilo koji drugi traktor ima toliko radnih sati kao ovaj. Najveći broj delova, koje je Zoran ugradio, izrađena je pre gotovo stotinu godina u nemačkim, austrijskim, italijanskim i poljskim radionicama. Elektroinstalacije je sam napravio, menjač je sastavljao praktično deo po deo.


Stodjel u radu

“Ukućani, komšije i prijatelji su mi se smejali kada sam gomilu starog gvožđa dovezao kući. Moj brat mi je preporučio da svu tu skalameriju odvezem u otkupnu stanicu starog metala, ali se nisam dao pokolebati’“, priča Zoran Čergić upravljajući svojim traktorom i sejačicom krompira.

Montaža trajala jednu zimu

Nakon premeravanja, prepravljanja, prilagođavanja i sastavljanja nastao je “Stodel”. Zoran ga je sklopio za jednu zimu, kada je ponestalo posla u poljoprivredi. Okupljali su se ljudi i sa nevericom komentarisali u Zoranovoj radionici. Posebno je čuđenje nastalo kada je “Stodel” upalio i kada se Zoran uverio da je uz neobičan motor postavio još neobičniji menjač. Sve je funkcionisalo.

“Stodel” se iz radionice zaputio u polje i počeo svakodnevno da radi bez kvara i odmora. Dnevno u sezoni poljoprivrednih poslova radi najmanje 10 sati, u jesen i zimu služi za rezanje i prevoz drva.


Odličan je i u setvi krompira

Majstor kome mehanika ide od ruke

Zoran je po zanimanju majstor za delove mašina, ali kaže da mu i mehanika ide od ruke, što je dokazao sklapajući i prerađujući traktor od stotinu delova.

“Blok od tri klipa sveo sam na jednoklipni motor, prilagodio jedno drugome, podesio svaki deo, ucentrirao i u svemu pogodio. Prepravio sam i pumpu, a posebna priča bili su kvačilo i menjač. Ni kap ulja niti goriva ne pušta, sve dihtuje kao na avionu“, hvali se Čergić svojim majstorijama.

“Stodel” pali bez greške, ima sporohodne i brzohodne brzine, prilagođen je svim poslovima na selu. “Ovim traktorom sejem, orem, kosim, režem drvo, prevozim terete, vršim žito. Usudio bih se i na trke, brz je, a u sporohodnoj je najsporiji. Jedino na put ne smem, jer nije registrovan od 1951. godine”, zaključuje Zoran Čergić.

Foto: Boško Grgić

/agroklub.rs/