LAKTAŠI,06. novembra –  U ambulantama porodične medicine u BiH povećan je broj pacijenata sa stomačnim virusom uzrokovanim toplim vremenom.

20181106155304_506594

Iz banjalučkog Doma zdravlja kazali su da su se ove godine toplo vrijeme i neuobičajeno visoke temperature značajno produžili, što potencijalno može biti uzrok učestalijih infekcija crijevnog trakta u ovo doba godine.

“U ambulantama porodične medicine u Dom zdravlja Banjaluka se javlja veći broj pacijenata oboljelih od stomačnih viroza. Oboljeli su pacijenti svih starosnih dobi, a najosjetljivija su djeca, te starije osobe”, kazala je Kosana Stanetić, specijalista porodične medicine.

Dodala je da se bolest manifestuje mučninom, povraćanjem, tečnim stolicama, grčevima u stomaku, povišenom temperaturom, osjećanjem malaksalosti i iscrpljenosti.

“Najčešći uzročnici ovih infekcija su enterovirusi i rota virusi, ali uzročnici mogu biti i bakterije”, rekla je Stanetićeva za “Nezavisne”.

Ona je posebno naglasila da je higijena ruku najbitnija kod ovog virusa.

“Bolesnici mogu imati blage, ali i teške simptome, kada obavezno treba da se jave na ljekarski pregled. Najvažnija terapijska mjera u liječenju oboljelih od stomačnih viroza je nadoknada tečnosti i elektrolita. Bolesnicima se savjetuje dijeta, a ishrana se treba bazirati na konzumiranju bistrih supa, kuvane riže i mrkve, dvopeka i uzimanju većih količina čajeva”, rekla je Stanetićeva.

Arman Šarkić, portparol Doma zdravlja Kantona Sarajevo, kazao je da neobično toplo vrijeme za ovo doba godine uzrokuje da u ambulantama porodične medicine bude povećan broj pacijenata sa stomačnim virusima.

“Čekaonice su prepune, a pacijenti su najviše djeca iz vrtića, ali ima ih sve do radno sposobnog stanovništva”, kazao je Šarkić.