LAKTAŠI, 07. januara – Stomačni virus učestao je u zimskim mjesecima, čak i u kombinaciji sa respiratornim infekcijama, a u posljednja dva mjeseca timovi porodične medicine u Banjaluci svakodnevno bilježe desetak pacijenata sa ovim simptomima.

shutterstock_615522110

Doktor porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja Rade Dujaković za Srpskainfo kaže da se stomačni virusi prenose kontaktom i preko ruku.

– Javlja se kao sezonska infekcija u različitim periodima godine, a zimi se obično pojavljuje u kombinaciji sa respiratornim virusima ili je to zapravo virus koji uzrokuje i digestivne smetnje. U posljednja dva mjeseca po timu porodične medicine dnevno se javi desetak pacijenata sa kombinovanim virusima, koji su praćeni s blago povišenom i visokom temperaturom od 39 stepeni. Tu su i opšti simptomi poput hunjavice, suzenja očiju, suvog kašlja u kombinaciji sa mučninom, povraćanjem i prolivom – objašnjava doktor Dujaković.

Glavna preventiva je, kako kaže, izbjegavanje masovnih okupljanja i mjesta gde se može pokupiti viroza. Zatim, važna je lična higijena, naročito pranje ruku.

– Osnovno pravilo glasi: peri ruke prije jela i poslije toaleta – podsjeća ovaj ljekar.

Često pranje ruku se preporučuje nakon korišćenja javnog prevoza, boravka u čekaonicama ambulanti, poslije korišćenja poštanskih i bankarskih šaltera, kao i nakon kupovine u prodavnicama.

 

– To je osnovna preventiva. Istovremeno, virus koji se prenosi kapljicama preko vazduha je teško spriječiti – dodaje Dujaković.

U svakom  slučaju, kako kaže, potrebno je podići imunitet, unositi puno voća bogatog C vitaminom, a dobro dođu i vitaminski preparati kao dodatak ishrani.

Kad se već desi viroza bilo koje vrste, onda je potrebno provesti mjere higijensko-dijetetskog režima, a to znači čajnu dijetu koja podrazumijeva čaj od šipka ili ruski čaj bez šećera, plazma keks, dvopek, tvrdo kuvano jaje za doručak, a u toku dana riža kuvana na vodi, slanija supa bez masnoće. Iz ishrane obavezno isključiti mesne, mliječne, svježe voće i povrće.

– Čim se stolica formira, može se lagano prelaziti na normalanu ishranu preko banane, južnog voća, pa sve ostalo. Naravno, obavezno treba uključiti i probiotike. Ako je praćeno temperaturom, uzima se i paracetamol. Mirovanje se preporučuje od tri do sedam dana i to bi trebalo bez komplikacija da se sanira – objašnjava Dujaković.

Kaže da se roditeljima djece koja su oboljela od stomačnog virusa preporučuje obavezno javljanje predijatru jer djeca lakše dehidriraju.

 

Srpskainfo