LAKTAŠI, 02. avgusta – Zanimljiva prezentacija sportova koji su na našim prostorima možda i nepravedno zanemareni, očekuje nas sutra u 18 člasova, na Trgu u Laktašima. Svi oni koji dođu imaće priliku doznati zanimljive infromacije o streljaštvu, alpinizmu ali i vazduhoplovnim sportovima.

Streljaštvo je sport u koje se korišćenjem različitih tipova pušaka i pištolja gađa u pokretne, nepokretne i leteće mete. Ovaj sport ne treba mešati sa streličarstvom, sportom u kojem je takođe cilj pogoditi metu, ali ovaj put korišćenjem oružja kao što su luk i strela i samostrel. Streljaštvo je standardni sport u programu modernih Olimpijskih igara. ISSF (Svetska sportska streljačka federacija) danas broji preko 160 zemalja članica i spada u najraširenije sportove.

Pojedine discipline streljaštva su sastavni delovi višebojskih sportova kao što su biatlon i moderni petoboj.

download

 

Šta je alpinizam?

Alpinizam predstavlja najveći stepen dostignuća u planinarstvu. Bavljenje alpinizmom zahteva stalnu, odličnu fizičku kondiciju, psihičku stabilnost, veliko iskustvo. Poznavanje različitih tehnika penjanja sa težim elementima u suvoj steni i ledu i drugih faktora neophodnih za sigurno i uspešno izvođenje penjačkog uspona.

Alpinista se obučava i osposobljava da u planini boravi, bez obzira na lokaciju, na najnepristupačnijim terenima, u bilo kojem delu sveta, u svako godišnje doba i u najsurovijim vremenskim uslovima (izuzetno niske temperature, velika nadmorska visina i sl.).
I pored toga, alpinistički usponi se vrednuju preko kriterijuma za kategorizaciju alpinista i kriterijuma za klasifikaciju alpinističkih uspona. U okviru sportova u Jugoslaviji alpinizam je zbog svoje kompleksnosti, svrstan u kategoriju vrhunskog sporta. Po međunarodnim kriterijumima alpinizam i formula 1 svrstani su u XII kategoriju (sportovi sa najvećim faktorom rizika).

alpinizam-1

 

Što se tiče vazduhoplovnih sprotova, vidjećemo koliko kod nas postoji  aeroklubova, padobranskih, modelarskih i paraglajding klubova, u kojima se odvijaju vazduhoplovne aktivnosti – sportske, rekreativne, obuke…

download (2) download (1)

 

Sve što bi vas moglo zanimati u vezi sa ovim sprotovima, doznaćete sutra na manifestaciji „Prezentacija streljaštva, alpinizma i vazduhoplovnog sporta“, koju organizuje Boračka organizacija opštine Laktaši, a u okviru „Laktaškog ljeta 2019“. Posjetioci manifestacije će imati priliku da se upoznaju sa takmičarskim oružjem, u okviru manifestacije predviđeno je i nadletanje centralnog Trga motornim zmajevima, a takođe će biti postavljena i vještačka stijena za penjanje.

67752301_2292180117526637_5448175146076471296_n

Dođite da se družimo!