U Srbiji je imunitet na virus korona steklo između 25 i 30 odsto stanovništva, a samo uz vakcinu može se postići neophodnih 60 procenata, što je dovoljno da se zaustavi širenje virusa, kažu u Institutu za primjenu nuklearne energije (INEP) i očekuju da će to biti krajem proljeća i početkom ljeta.

Marija Gnjatović iz tog Instituta ističe važnost vakcinacije u borbi protiv kovida-19, kako bi se stvorio kolektivni imunitet i napominje da građani ne treba da strahuju jer se, dodaje, sada primjenjuje tehnologija koja postoji od ranije. Ne bi trebalo da postoji neki veliki strah od primanja bilo koje vrste vakcina. Svakako su dobre i Fajzerova i ruska i kineska vakcina. Ruska i kineska bazirane su na nekim starim principima, a Fajzerova je nešto savremenija rekla je Gnjatović.

Navela je da se očekuje da će vakcine biti efikasne više od 90 procenata nakon druge doze davanja i dodala da će se pratiti efekti vakcinacije, te da je u toku ispitivanje onih koji su primili prvu dozu Fajzerove vakcine.

Gnjatović očekuje da će vakcina biti efikasna i protiv novog soja virusa korona. Desile su se značajne promjene na proteinu koji je vrlo važan za ulazak virusa u naše ćelije, odnosno na stepen zaražavanja, ali vakcina djeluje na mnogo veće dijelove proteina, tako da su proizvođači saglasni da će vakcina biti efikasna, a to je i moje mišljenje – ukazuje Gnjatović.

Navela je da se situacija prati i da se pun efekat vakcinacije očekuje dvije nedjelje nakon davanja druge doze.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Gnjatović objašnjava da prirodni imunitet zavisi od količine virusa kojom je pojedinac inficiran i dodaje da veća doza stvara jači i ozbiljniji imunitet, koji traje mnogo duže.

Kaže i da antitijela nakon preležane bolesti mogu da budu prisutna u organizmu i nekoliko godina, ali da ima i onih koji se zaraze manjom dozom virusa, pa stvore imunitet koji traje par mjeseci, nakon čega su, ističe, djelimično zaštićeni ili nezaštićeni. Proizvođači vakcina kažu da se očekuje imunitet koji će trajati dvije godine, ali vrijeme će pokazati – navodi Gnjatović i dodaje da ne postoje kontraindikacije za primjenu vakcine ukoliko osoba već ima antitijela.

Kako je rekla, dodatna doza vakcine u tom slučaju pomoći će da zaštita traje još duže, ali i napomenula da nema dokaza da vakcinisane osobe ne mogu biti prenosioci virusa, ukazujući da je bilo slučajeva da su vakcinisani dobili infekciju i razvili neke blaže simptome.

Prema njenim riječima, važno je da nakon preležane bolesti prođe i do dva mjeseca da bi se te osobe vakcinisale, zato što, istakla je, moraju biti potpuno zdravi, ne samo za vakcinu protiv korone, već i za bilo koju drugu.

Srpskainfo