LAKTAŠI, 06. decembra – Male stvari koje radimo svakodnevno mogu na više načina utjecati na naše pametne telefone i imati ozbiljne posljedice.

mobile-2563782_1920

Evo nekoliko jednostavnih pravila kojih se treba pridržavati kako biste ih izbjegli, piše b92.

Ako ne znate što radite, nemojte pomoću ‘uradi-sam’ videa na You Tubeu dodavati koješta na smartphone. Mnogo su veće šanse da ćete nešto nepovratno oštetiti, prije nego što ćete dobiti nešto zaista zabavno ili korisno.

Ako ostavite pametni telefon da bude izložen sunčevim zracima ili drugom izvoru topline, dramatično povećavate šanse da će se uređaj pregrijati. Time ugrožavate ne samo bateriju, već i procesor i druge osjetljive komponente.

Sigurno se i vama ponekad, recimo, u mraku prije spavanja, događa da kabal za punjenje ubacujete ‘na slijepo’ u smartphone. Ako niste pritom pažljivi, lako se može dogoditi da oštetite električne kontakte i skratite životni vijek svom telefonu.

Ako je hardver tijelo vašeg pametnog telefona, softwer su njegov mozak i duša. Ako preuzimate softwer iz neprovjerenih ili nepouzdanih izvora, nemojte se iznenaditi kad dođe do neželjenih posljedica. Vaš mobilni telefon može u potpunosti prestati da radi. Na primjer, vaši osobni podaci će naći put do hakera, pa zatim do onih koji su spremni najviše platiti za njih.

Prašina i druge prljavštine iz vaših džepova i torbi prije ili kasnije naći će se u vašem smartphoneu i počet će ometati njegov rad. Ako ne znate kako biste počistili mobilni iznutra, neka vam u tome pomognu stručnjaci.

Kod nas to još nije tako česta pojava, ali podaci kažu kako je 40 posto iPhonea ukradenih u Sjedinjenim Državama vlasnicima ukradeno na ulici dok su razgovarali koristeći zvučnik. Stoga, budite posebno oprezni, a ne bi bilo loše da investirate u slušalice.

 

N1