BANJALUKA, 05. oktobra  – Ilija Milić (71) iz Kotor Varoša osuđen je na ukupno 16 i po godina robije za ubistvo komšije Vasilja Kneževića (35), pokušaj ubistva Vasiljevog oca Nedeljka (87) te nelegalno držanje oružja.

Prema optužnici, po kojoj je proglašen krivim, Milić je 10. aprila oko devet sati u selu Kruševo Brdo, sakriven iza bukve, iz automatske puške izrešetao komšiju Vasilja, poznatijeg kao heroj s planine, a potom pokušao ubiti i Nedeljka.

Optuženi je, kako se navodi, uzeo pušku te otišao do obližnje doline, udaljene od njegove kuće oko 250 metara, lokalnim putem koji vodi prema zaseoku Potok, s namjerom da ubije Vasilja Kneževića, s kojim je zadnjih nekoliko godina imao problem zbog seoskog vodovoda.

Dodaje se da se optuženi sakrio iza bukve i čekao da naiđe Vasilj, koji je obično u to vrijeme vodio goveda na pašu odnosno pojilo.

“Kada je Vasilj naišao ispred njega, na daljini od oko dva metra, optuženi je iza drveta ispalio više metaka rafalnom paljbom u pravcu Vasilja i s lijeve strane njegovog tijela nanio mu pet prostrelnih rana: dvije u lobanju, dvije u lice i jednu koja je zahvatila prednji dio lijevog ramena i vrat”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je došlo do razorenja mozga Vasilja i trenutne smrti.

“Potom je Milić s puškom u ruci došao u svoju kuću, telefonom nazvao Policijsku stanicu Kotor Varoš i rekao da je ubio Vasilja te pozvao policiju da dođu da se preda, nakon čega ponovo uzima automatsku pušku”, piše u optužnici.

Tada, kako se dodaje, odlazi do kuće Nedeljka Kneževića, Vasiljevog oca, koja je udaljena od Milićeve kuće oko 300 metara.

“Iz doline, kada je vidio ispred kuće Nedeljka, rafalno je pucao prema njemu s namjerom da ga ubije”, piše u optužnici.

Tada je, dodaje se, Nedeljko pitao: “Je li ti mene gađaš”, a napadač mu je odgovorio: “Na tebe pucam, tebe gađam”, nakon čega je Nedeljko pobjegao u kuću, tako da nije pogođen.

Prvostepenu presudu kojom je Milić proglašen krivim donio je Okružni sud u Banjaluci.

U izrečenu kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 11. aprila, a sudskom odlukom oduzeta mu je i automatska puška, kojom je, po presudi, pucao, te pet okvira sa 92 metka.

Pokojnog Vasilja, koji nije bio oženjen, svi u selu opisuju kao heroja i junaka.

“On je naš heroj! Za njega znaju svi koji su gledali TV ili čitali novine. To je jedan veliki borac, koji je živio od stočarstva, desetine goveda je držao i oca starog hranio”, rekli su ranije za “Nezavisne” mještani.

 

Nezavisne