LAKTAŠI, 19. januara – Sud u Sloveniji poništio je zajam u francima za kupovinu nekretnine zato što lice koje je uzelo kredit nije bilo informisano o visokim rizicima ovakvog valutnog aranžmana, izjavio je danas advokat osobe koja je uzela zajam.Rojters prenosi da ova odluka ugrožava kredite slovenačkih banaka u iznosu od 524 miliona evra i da bi mogla da ima posljedice na drugim mjestima u Evropi.

franci
Domaćinstva i firme u Sloveniji i širom Evrope uzimali su kredite izražene u švajcarskim francima uglavnom u periodu od 2004. do 2008. godine, kako bi iskoristili nisku kamatu na tu valutu.

Otplata ovih kredita kasnije je značajno otežana sa rastom vrijednosti franka, posebno od kada je Švajcarska u januaru 2015. godine ukinula politiku ograničavanja maksimalne vrijednosti svoje valute.

“Ova odluka predstavlja prekretnicu. To je prva takva odluka u Sloveniji i jedna od prvih u EU”, rekao je advokat Robert Prajninger.

On je dodao da je glavni razlog za donošenje ovakve odluke to što su banke bile svjesne velikog rizika, ali da o tome nisu obavijestile svoje korisnike, očekujući da na tome ostvare profit.

“To je bila veoma nemoralna poslovna praksa”, rekao je advokat.

Prajninger je odbio da saopšti detalje o kreditu ili licu koje je uzelo ovaj zajam.

Prema odluci suda, osoba koja je uzela kredit mora da vrati banci “Šparkase” samo iznos dobijenog zajma, bez bilo kakve kamate, rekao je advokat.

On je dodao da to znači da će ukupna otplata biti manja za najmanje 60 odsto nego što bi bila da kredit nije poništen.

 

Srna